- 1 bungkus kecil Perisa Tomyum Maggi
- 1 Sudu Kecil Pes Tomyum Maggi
- 5 ekor Udang (dibersihkan)
- Sotong sederhana saiz (dibersihkan dan dipotong hirisan)
- 1 biji Tomato (dipotong ‘wedges’)
- 4 batang Jagung Muda (dihiris menyerong)
- 2 helai Daun Limau Purut (dikoyakkan)
- 7 helai Daun Selasih
- 2 keping Asam Keping
- ¼ cawan Santan
- 2½ cawan Air
- 1 sudu besar Nampla
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Gula
- Bahan-bahan Tumisan:
- 2 inci Lengkuas (ditumbuk kasar)
- 2 batang Serai (dititik)
- ½ inci Halia (ditumbuk kasar)
- 3 batang Cili padi (tumbuk kasar)
- Bahan-bahan Kisar:
- 10 batang Cili Kering (dibuang biji dan dicelur dalam air panas)
- ½ biji Bawang Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 sudu kecil Udang Kering/Belacan
- *campur 1 cawan air
Cara-cara :
- Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan bahan tumisan. Gaulkan sehingga naik bau wangi.
- Kemudian masukkan pula bahan kisar dan biarkan sehingga wangi dan masak.
- Selepas itu, masukkan asam keping, perisa serbuk dan pes tomyum Maggi untuk seketika hingga sebati. Setelah itu, tambahkan air dan biar mereneh.
- Masukkan pila daun limau purut dan daun selasih sehingga sebati ke dalam kuah. Apabila telah sebati, keluarkan semula serai, lengkuas, daun, limau purut dan selasih dari periuk.
- Sesudak itu, masukkan sayuran, udang dan sotong berserta dengan santan dan biar masak.
- Tambahkan perisa nampla dan perasakan dengan gula. Boleh ditambah sedikit garam secukup rasa.
- Jikalau kuah menjadi terlalu pekat, tambahkan ½ atau 1 cawan air (mengikut citarasa) dan biarkan seketika
No comments:
Post a Comment