- 1 ketul Tuna (berukuran 4x1)
- 1 ketul Tuna (berukuran 3x2)
- 1 biji Avocado (dipotong dadu)
- 1 biji Jus Lemon
- ¼ cawan Wasabi
- ¼ cawan Ebiko (hitam, kuning, merah dan oren)
- 2 sudu besar Daun Shisho
- ½ cawan 'Mayonnaise'
- ¼ cawan Kicap Jepun
- Secukup Rasa Gula
Cara-cara :
- Lenyekkan avocado dan perasakan dengan jus limau dan gula dan ratakan dengan hirisan tuna.
- Kemudian, bahagikan tuna kepada dua bahagian. Salutkan satu bahagian dengan wasabi dan perisakan dengan garam.
- Selepas itu, masakkan di atas kuali yang panas sehingga keperangan bagi setiap bahagian. Pastikan tidak terlebih masak. Potongkan kebada 3 bahagian.
- Bagi penyediaan baki tuna yang dibahagi dua tadi, perapkan dengan jus lemon, kecap jepun dan gula.
- Kemudian, apabila telah menyejat bahan perapan, potong kepada 3 bahagian.
- Susun potongan tuna tadi di atas pinggan hidangan dan taburkan ebiko yang berlainan warna di atasnya.
- Campurkan 'Mayonnaise' dan wasabi dan perasakan dengan jus lemon dan garam. Susunkan di atas pinggan hidangan tadi.
- Hidangkan juga bersama campuran kicap dan jus lemon sebagai sos ponzu.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment