- 300gm Tuna
- 2 sudu kecil Serbuk Wasabi
- 1 sudu kecil Halia Parut
- 2 sudu besar Kicap Masin
- 2 sudu besar Minyak Neuvida
- 1 sudu kecil Gula
Bahan-bahan Lobak Putih (Daikon) Rebus :
- ½ batang Lobak Putih (dihiris sederhana tebal sebanyak 5 hirisan)
- 500ml Air
- 2 sudu besar Pes Miso
- 3 helai Rumpai Laut Kering
Bahan-bahan Kacang Edamame :
- 10 batang Kacang ‘Edamame’
- 250ml Air
- 2 sudu kecil Jintan
Bahan-bahan 'Vinaigrette' Kicap Masin :
- 5 sudu besar Kicap Masin
- 2 sudu besar Gula
- 1 biji Jus Limau
- 7 sudu besar Minyak Neuvida
- 2 keping Jeruk Halia
Bahan-bahan Bawang Putih dan Bawang Merah Kecil Goreng :
- 1 biji Bawang Merah Kecil (dihiris nipis)
- 2 ulas Bawang Putih (dihiris nipis)
- 1 sudu besar Tepung Gandum
- Minyak
Cara-cara Penyediaan 'Seared Tuna' :
- Perapkan tuna bersama serbuk wasabi, halia parut, gula, dan kicap masin selama 3 minit.
- Sementara itu, panaskan minyak selama 2 minit dengan api yang besar.
- Kemudian, perlahankan api dan masukkan tuna dan masak selama seminit pada setiap sisi.
- Setelah itu, keluarkan tuna dan rehatkan selama 3 minit dan hiriskan dengan ukuran sederhana tebal.
Cara-cara Penyediaan Lobak Putih (Daikon) Rebus :
- Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan biarkan masak selama 2 minit.
Cara-cara Penyediaan Kacang Edamame :
- Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan rebuskan selama 10 minit.
- Setelah itu, pisahkan kacang ‘edamame’ dari kulitnya.
Cara-cara Penyediaan 'Vinaigrette' Kicap Masin :
- Campurkan ke semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati.
Cara-cara Penyediaan Bawang Putih dan Bawang Merah Kecil Goreng :
- Gaulkan bawang merah kecil dan bawang putih dengan tepung sehingg arata dan gorengkan selama 2 minit.
- Toskan dan ketepikan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment