- 500gm Bahagian Kaki Kambing
- Bahan-bahan Perapan:
- 1 sudu kecil Serbuk Jintan Putih
- 3 ulas Bawang Putih
- 2 batang Daun Rosemary
- 1 biji Jus Lemon
- 6 sudu besar Minyak Neuvida
- 1 sudu kecil Garam
- 1 sudu kecil Lada Hitam
- 5 ulas Bawang Putih
Bahan-bahan Stew Sayuran :
- ½ batang Timun Jepun (dipotong dadu)
- ½ batang Terung (dipotong dadu)
- 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 1 biji Bawang Holland (dihiris)
- ½ biji Lada Benggala (dihiris)
- Secubit Jintan Putih
- 1 tin Tomato (dicincang)
- Secubit Serbuk Cili Kasar
- 1 sudu kecil Gula
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada
- 2 sudu Minyak Neuvida
Bahan-bahan Kentang Lenyek Bersama Bawang Putih :
- 2 biji Kentang US
- 5 ulas Bawang Putih
- 1½ tangkai Cili
- 100ml Krim
- 50gm Mentega
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rada Lada
Bahan-bahan Sos Tatziki :
- ¼ biji Timun
- 250ml Dadih
- Secubit Jintan Putih
- 1 ulas Bawang Putih
- ½ biji Jus Lemon
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada
Cara-cara Penyediaan Kambing Panggang :
- Kisar kesamua bahan perapan sehingga halus dan ratakan pada isi kambing. Biarkan diperap selama 3 jam.
- Setelah itu, dengan menggunakan kuali yang panas, 'sear' kambing pada setiap bahagian sehingga keperangan.
- Sementara itu, susun daun rosemary bersama bawang putih di atas dulang pembakar dan letakkan kambing tadi di atasnya.
- Bakarkan selama 25-30 minit untuk 'medium' dengan menggunakan suhu 180C.
- Akhir sekali, hiriskan daging tersebut nipis-nipis untuk susunan hidangan.
Cara-cara Penyediaan Stew Sayuran :
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang holland, dan lada benggala selama 5 minit.
- Seterusnya masukkan timun jepun, terung, jintan serbuk cili kasar dan masak selama 5 minit.
- Kemudian, masukkan tomato cincang, gula dan masak selama 30 minit.
- Akhir sekali perasakan bersama garam dan lada.
Cara-cara Penyediaan Kentang Lenyek Bersama Bawang Putih :
- Rebus kentang 25-30 minit atau sehingga empuk dan buang kulitnya.
- Sambil itu, masukkan bawang putih dan cili kedalam ketuhar dan masakkan selama 25-30 minit pada suhu 180C.
- Setelah itu, pisahkan kulit daripada isi pada kedua-dua cili dan bawang putih.
- Masukkan kentang, bawang putih, cili, krim, mentega, garam dan lada ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos Tatziki :
- Masukkan ke semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
No comments:
Post a Comment