Nasi Minyak - Kumpulan Merah
Bahan-bahan :
- 4 cawan Beras
- 5 cawan Air
- ½ cawan Susu Sejat
- 2 biji Bawang Besar (dikisar kasar)
- 3 batang Kulit Kayu Manis
- 5 biji Buah Pelaga
- 4 sudu besar Minyak Sapi
- 7 helai Daun Pandan (diikat)
- 2 sudu teh Garam
- 4 sudu besar Minyak Sapi
- 2 ketul Maggi Stok Ayam
Cara-cara :
1. Tumis bawang besar, kulit kayu manis, buah pelaga dengan minyak sapi sehingga naik harum, lebih kurang 10 minit. Selepas itu angkat dan ketepikan.
2. Basuh beras sehingga air jernih. Kemudian masukkan beras tersebut bersama air ke dalam periuk. Masak beras tersebut.
3. Sementara itu, masukkan daun pandan, susu sejat dan bahan tumisan tadi. Biarkan nasi masak bersama bahan-bahan tersebut dengan api yang besar.
4. Kemudian masukkan garam dan Maggi Stok Ayam dan kacau sehingga sebati.
5. Selepas itu, perlahankan api dan tutup periuk supaya nasi masak dan tidak mentah.
6. Periksa nasi selepas kira-kira 15 minit.
7. Apabila nasi sudah agak masak, kacau dengan pelahan (bahagian bawah periuk) supaya nasi tidak hangus dan melekat pada bawah periuk.
8. Biarkan nasi masak seketika dan tutup api dan ketepikan.
Kumpulan Merah: Imelda(Ketua), Brian, Amita, Felix
No comments:
Post a Comment