1kg Daging goreng (kambing atau lembu) di hiris tipis.
3 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh biji Jintan Manis
1 inch halia
4 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan halus & ketumbar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa, lebihkan supaya merasa manis-nya
Kicap manis 2 sudu besar
Minyak masak - 1/2 cawan
1 biji bawang besar(jepun) di hiris bulat2 - Oinion Rings
1/2 cawan air
Cara2nya
Goreng biji ketumbar, jintan manis di kuali tempa minyak selama 3 mins saja atau bila bau nya keluar.Tumbuk rempah bersama halia dan bawang putih dan sedikit garam & gula. Sampai halus. Kemudian gaulkan kepada daging yang dihiris tipis bersama rempah serbuk, kunyit/ketumbar & jintan halus. Perapkan selama 2 jam di peti ais. Bila hendak digoreng gaulkan dengan sedikit minyak dan kicap manis. Panaskan minyak 1/2 cawan (lebihkan sedikit kalau tidak mencukupi).Goreng daging yang berempah tadi,masukkan 1 batang kayu manis & 3/4 biji buah pelaga.Kacaukan daging supaya garing.Masukkan air dan biarkan daging di kauli dengan api yang sederhana.Buburkan garam & gula secukup rasa. Lebihkan sedkit gula supaya rempah dan daging merasa manis sedikit. Sajikan dengan kentang goreng
No comments:
Post a Comment