- 1 keping Dada Ayam (dihiris 1 inci)
- ½ cawan Santan
- 3 sudu makan Air
- Bahan-bahan Kisar:
- 5 ulas Bawang Putih
- 5 biji Bawang Merah
- 1 inci Lengkuas
- 1 inci Halia
- 1 biji Cili Padi
- 1 batang Serai
- Semua bahan dikisar halus
Bahan-bahan Sos Cili Manis :
- 3 biji Cili Merah
- 1 biji Cili Padi
- 30ml Air
- 1 biji Jus Limau Nipis
- 3 sudu Gula
- 1 ulas Bawang Putih
- Secukup Rasa Garam
Bahan-bahan Salad Mangga :
- ½ biji Mangga (dimayang halus)
- ½ biji Jambu Batu (dimayang halus)
- 10 helai Daun Selasih (dihiris nipis)
- Secukup Rasa Gula
- Secukup Rasa Nampla
Cara-cara Penyediaan Pandan Ayam
- Kisarkan bahan kisar sehingga lumat dan perisakan bersama garam dan gula.
- Kemudian, perapkan ayam dengan bahan yang dikisar tadi selama 15 minit.
- Sesudah diperap, ikatkan dengan daun pandan kemas-kemas.
- Kemudian masukkan ke dalam ketuhar selama 10 minit.
- Selepas 10 minit, keluarkan dari ketuhar dan goreng sehingga garing dengan minyak yang sedikit.
- Goreng hingga masak dan alihkan ke tepi untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Sos Cili Manis :
- Kisarkan cili merah, cili padi dan bawang putih sehingga halus.
- Kemudian panaskan di atas kuali dan biarkan masak.
- Tambahkan air dan gula dan masak sehingga pekat dan tambahkan limau.
- Ubah rasa mengikut kesesuian.
Cara-cara Penyediaan Salad Mangga :
- Campurkan, mangga dan jambu batu dengan daun selasih.
- Gaul sehingga sebati dan masukkan, nampla, gula.
- Gaul bahan-bahan sehingga rata.
No comments:
Post a Comment