- Dada Ayam
- 2 batang Serai (diketuk)
- 1 inci Lengkuas (dihiris)
- 1 inci Halia
- 4 ulas Bawang Merah
- 2 ulas Bawang Putih
- 5gm Herba Ketumbar
- 2 helai Daun Limau Purut
- 2gm Cili Padi
- 100ml Air Kelapa Muda
- 50ml Santan
- 120gm Saderi
- 40gm Cendawan ‘Straw’
- 150ml Air Rebusan Ayam
- 300gm Tepung
- 1 sudu besar Pes Kari Hijau Thai
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada
Bahan-bahan Daging Panggang Merah Ala Thai :
- 800gm Daging Batang Pinang
- 2gm Daun Limau Purut
- 2gm Daun Selasih Thai
- 10gm Batang Ketumbar
- 1 batang Serai
- 30ml Santan
- 30ml Susu Cair
- 350gm Pes Kari Merah Thai
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada
Cara-cara Penyediaan Sup Ayam Kelapa Muda Bersantan :
- Panaskan minyak dan tumiskan serai, lengkuas, halia, bawang merah dan putih, daun limau purut, herba ketumbar dan cili padi sehingga naik bau.
- Selepas itu, masukkan pes kari hijau dan kacau sehingga sebati, diikuti air rebusan ayam dan kelapa muda. Biarkan masak sementara.
- Kemudian, tuangkan santan dan masakkan di atas api yang sederhana bersama cendawan 'straw' dan saderi.
- Gaul bahan-bahan sehingga rata, selepas itu masukkan dada ayam dan biarkan bersama sup sehingga ayam masak.
- Apabila ayam sudah masak, alihkan ayam dan biarkan sejuk.
- Sesudah itu, potong ayam kepada bentuk kiub dan sebahagian lagi diracik
- Kemudian, masukkan kiub dada ayam tadi kedalam sup, manakala bagi ayam yang diracikkan tadi, gaulkan bersama tepung dan gorengkan sehingga ranggup.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Daging Panggang Merah Ala Thai :
No comments:
Post a Comment