- 1 sudu kecil Garam Halus
- 4 biji Telur
- 1 1/3 cawan Gula
- 1 ½ cawan Minyak Masak
- 2 ¾ cawan Ubi Bit (dibuang kulit dan diparut)
- 1 cawan Nenas (dikisar kasar)
- 1 cawan Kismis Hitam
- Bahan-bahan Kering:
- 2 cawan Tepung Gandum
- 2 sudu kecil Baking Powder
- 1 ½ sudu kecil Soda Bicarbonate
- 2 sudu kecil Serbuk Kayu Manis
- ½ sudu kecil 5 Spice Powder
- ½ sudu kecil Serbuk Buah Pala
Bahan-bahan Crumble Kacang Campuran :
- 150gm Tepung Gandum
- 150gm Mentega sejuk (dari peti sejuk, dikiubkan)
- 100gm Gula Castor
- 1 cawan Walnut (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)
- 1 cawan Biji Bunga Matahari (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)
Bahan-bahan Sos Kastard :
- 500ml Krim
- 2 batang Kulit Kayu Manis
- 1 biji Kulit Lemon
- 5 biji Telur Kuning
- ¾ cawan Gula Castor
- 1 sudu kecil Esen Vanilla
Cara-cara Penyediaan Kek Ubi Bit :
- Panaskan oven 165C. Sapukan minyak/mentega di dalam tin membakar kek dan alas bawahnya dengan kertas minyak.
- Pukul telur, gula dan minyak masak sehingga sebati.
- Ayakkan campuran bahan-bahan kering ke dalam campuran telur.
- Masukkan semula tepung ke dalam adunan sehingga sebati.
- Masukkan ubi bit, nanas dan kismis hitam, gaulkan sehingga sebati.
- Bakar di dalam oven selama 40-50 minit.
Cara-cara Penyediaan Crumble Kacang Campuran :
- Kisar kasar kacang walnut dalam food processor.
- Kisar bersama tepung, gula dan mentega sehingga menjadi crumble.
- Gaulkan biji bunga matahari.
- Taburkan crumble di atas dulang membakar dalam lapisan yang nipis.
- Bakar di dalam ketuhar 160C selama 15-20 minit sehingga garing.
- Untuk menghidang, pecah-pecahkan crumble menjadi serbuk kasar
Cara-cara Penyediaan Sos Kastard :
- Panaskan krim bersama kulit kayu manis dan kulit lemon, tetapi jangan sampai mendidih.
- Pukul telur dan gula, dan tuangkan krim panas ke dalam adunan telur.
- Kacau sehingga sebati.
- Masakkan campuran adunan kastard dalam mangkuk di atas periuk air mereneh.
- Teruskan mengacau sehingga kastard pekat.
- Tambahkan esen vanilla.
- Tapis kastard dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment