- 5kg Beras Basmathi
- 2 biji Bawang Merah Besar (dimayang)
- 1 labu Bawang Putih (dimayang)
- 1 biji Halia (dimayang)
- 2 batang Serai (dititik)
- 2 batang Kulit Kayu Manis
- 5 biji Buah Pelaga (dititik)
- 1 tin Minyak Sapi
- 160ml Susu Sejat
- Secukup rasa Garam dan Lada Hitam
- 5 helai Daun Pandan
- Rempah 2 sekawan
Cara-cara :
- Basuh beras terlebih dahulu sebanyak 3 kali, kemudian rendam untuk seketika.
- Sementara menunggu beras tapi kembang, sediakan bahan tumisan.
- Panaskan periuk bagi mencairkan minyak sapi untuk menumis bawang besar merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga agak keperangan.
- Kemudian masukkan 2 sekawan dan juga serai. Tumis sehingga naik bau.
- Tapiskan beras yang direndam tadi dan masukkan air panas hingga menutupi beras.
- Biarkan sehingga air tadi mendidih, masukkan daun pandan yang telah disimpul.
- Apabila air telah hampir kering, masukkan susu sejat dan bahan perasa.
- Kecilkan api dan biarkan sehingga nasi dah cukup masak.
- Angkat dan hidangkan semasa masih panas.
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Wahidan, Ary Malik, Ezani
No comments:
Post a Comment