450gm Tepung Gandum (Wheat flour)
1 1/4 cawan air suam panas (tepung mesti di uli supaya mampat dan lembut)
Minyak Gee/Mentega
Garam secukup rasa
Cara2nya
Capurkan garam ke tepung, sesudah itu tuangkan
air suam panas ke-tepung. Gaulkan supaya sebati. Rengiskan dan gaulkan sedikit minyak gee/ mentage kepada tepung supada ia tidak melekat. Ulikan adunan itu beberapa minute, roti cheppati mesti merasa lembut bila anda menekan nya.Tepikan untuk 1/2 jam, tutupkan dengan kain basah.
Potong atau cubit tepung yang di uli dan bahagikan kepada 4 bahagian. Setaip satu di buat bebola bulat dan tekan sedikit dan di tepikan.
Siapkan kuali yang rata. Panaskan kuali dengan api sederhana.
Ulikan roti sehingga tipis dan rata. Letakkan sedikit tepung supaya ia tidak melekat. Letakkan roti diatas kuali biarkan sementara. Balikan roti bila sebelah sudah bertukar warna choklat. Tekan keliling roti pelahan lahan, roti akan mula gelembong. Angkat dan sapukan dengan minyak sapi. Boleh di saji panas keema atau Dhal Cha kari
No comments:
Post a Comment