- 7 biji Labu Bawang Merah
- 5 ulas Bawang Merah (potong dadu kecil)
- 1 kuntum Bunga Kantan/Tuhau
- 5 helai Daun Limaum Purut
- 5 biji Limau Nipis
- Garam
- Lada Hitam
Bahan-bahan Jelly Hinava :
- 2 peket Agar-agar
- 5 biji Cili Padi(dipotong dadu kecil)
- 1 biji Cili Merah(dipotong dadu kecil)
- Secukup Rasa Gula dan Garam
- 1 liter Air
Bahan-bahan Krim Masam :
- 500ml Krim Putar
- 1 biji Limau Nipis
Cara-cara Penyediaan Udang dan Kekapis :
- Bersihkan terlebih dahulu,udang dan kekapis kemudian diperapkan dengan citrus dan disejukkan selama 25 minit.
- Kemudian gaulkan bahan yang dipotong dadu sehingga sebati dan sejukkannya.
- Setelah udang dan kekapis sudah agak masak dengan jus citrus tadi.
- Gaulkan bersama bahan yang dipotong dadu tadi dan sejukkan semula.
- Untuk perasa masukkan garam dan lada hitam yang secukup rasa.
Cara-cara Penyediaan Jelly Hinava :
- Panaskan air dalam periuk untuk merebus agar-agar.
- Apabila agar-agar larut dan sudah masak, kemudian tuang di atas dulang dan taburkan cili yang telah dipotong dadu.
- Masukkan dulang ke dalam peti sejuk untuk dibekukan.
Cara-cara Penyediaan Krim Masam :
- Perahkan jus limau ke dalam krim dan gaulkan.
No comments:
Post a Comment