1.5kg Daging & Rusuk Kambing, dibersihkan dan direbus dengan halia dan bawang putih dan daun pandan.
1 sudu teh biji serbuk Jintan Manis & putih
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh biji ketumbar
3 ulas bawang putih
1 inch halia
Bahan2 di atas ditumbuk lumat
2 biji bawang besar di hiris
1 batang kayu manis
4/5 lima biji buah pelaga
1/4 biji cengkih
1 bunga lawang
1/2 cawan kicap manis
1 batang lobak merah (dipotong kasar2)
1/2 cup of water
Garam & gula secukup rasa
2 sudu besar bawang merah goreng
Minyak masak Canola/Sayur
Cara2nya.
Panaskan periok atau kuali wang besar masukan rempah yang di tumbuk dengan bawang besar dan rempah kayu manis,cengkih,pelaga dan bunga lawang. Bila bawang lembut dan rempah sudah wangi aromanya masukkan daging rusuk yang sudah direbus. Gaulkan hingga sebati tuangkan air dan kicap manis. Masukan garam dan gula secukupnya. Masak hingga daging empuk. Letak air daging jika perlukan kuah yang lebih. Kuah nya jangan terlalu cair. Masak hingga ia kurang ikut cita rasa. Rasa kuah nya. Taburkan bawang goreng dan tutup api. Sajikan bersama nasi putih atau nasi berempah, Nasi Tomato/Bukhari, Nasi Mentega......Boleh diletakan kentang goreng juga
No comments:
Post a Comment