Bahan2 (blh dpt 4-5 gulung sushi sblm kerat kecik2):
- 1 1/2 cawan beras sushi (jgn guna beras lain lak)
- 2 cawan air
- 1/3 cawan rice vinegar (cuka)
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- seaweed (me guna yg gmbr kt sebelah nih)
filling
- carrot- potong panjang2
- timun- potong panjang
- telur- dadar n potong panjang jugak (me campur mayonis)
- tuna
- crab stik
- salmon- kalu jumpa laa
Sauce
- light soy sauce
- wasabi
- 3 sudu besar mayonis + 1 sudu light soy sauce
Cara2:
- Masak beras dgn 2 cawan air (mcm masak nasi biasa).
- Campurkan rice vinegar, garam, dan gula, n masak atas api yg perlahan sampai gula hancur.
- Tunggu nasi sushi tu suam2 sket, n tuangkan campuran cuka td dlm nasi. gaul dgn hebatnyer sampai sebati.
- Letak seaweed atas papan gulung sushi. pastikan dh alas ngan plastik papan tu, nnti nasi melekat kt celah2 lubang dia, susah nk basuh.
- Ratakan nasi sushi atas seaweed tu, tekan2 sampai mampat (xnak nnti dh potong dia relai).
- Letak filling kesukaan kt hujung, dan gulung kemas. me letak gmbr demo kt bawah nih.
- dah siap gulung, boleh laa kerat2 ikut ketebalan yg sesuai. pastikan pisau tajam, ye. nnti potongan x cantik. pastu lap bersih pisau dgn kain lembap every now and then, sbb beras tu suka melekat2 kt pisau.
- Siap!! blh makan ngan sauce yg disukai. me suka cicah ngan mayonis+light soy sauce ^^
No comments:
Post a Comment