Bahan2 (blh dpt 4-5 gulung sushi sblm kerat kecik2):
- 1 1/2 cawan beras sushi (jgn guna beras lain lak)
- 2 cawan air
- 1/3 cawan rice vinegar (cuka)
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- seaweed (me guna yg gmbr kt sebelah nih)
filling
- carrot- potong panjang2
- timun- potong panjang
- telur- dadar n potong panjang jugak (me campur mayonis)
- tuna
- crab stik
- salmon- kalu jumpa laa
Sauce
- light soy sauce
- wasabi
- 3 sudu besar mayonis + 1 sudu light soy sauce
Cara2:
- Masak beras dgn 2 cawan air (mcm masak nasi biasa).
- Campurkan rice vinegar, garam, dan gula, n masak atas api yg perlahan sampai gula hancur.
- Tunggu nasi sushi tu suam2 sket, n tuangkan campuran cuka td dlm nasi. gaul dgn hebatnyer sampai sebati.
- Letak seaweed atas papan gulung sushi. pastikan dh alas ngan plastik papan tu, nnti nasi melekat kt celah2 lubang dia, susah nk basuh.
- Ratakan nasi sushi atas seaweed tu, tekan2 sampai mampat (xnak nnti dh potong dia relai).
- Letak filling kesukaan kt hujung, dan gulung kemas. me letak gmbr demo kt bawah nih.
dah siap gulung, boleh laa kerat2 ikut ketebalan yg sesuai. pastikan pisau tajam, ye. nnti potongan x cantik. pastu lap bersih pisau dgn kain lembap every now and then, sbb beras tu suka melekat2 kt pisau.
- Siap!! blh makan ngan sauce yg disukai. me suka cicah ngan mayonis+light soy sauce ^^

No comments:
Post a Comment