- 3 ikat Pucuk Paku (dibersihkan dan dipotong)
Bahan-bahan Kisar :
- 5 batang Cili Padi
- 3 batang Cili Hijau
- 1 biji Bawang Besar
- 2 ulas Bawang putih
- 1 inci Halia
- 1 inci Kunyit Hidup/1 sudu teh serbuk kunyit
- 1/3 inci Belacan
- 1 batang Serai (dihiris)
- Secukup rasa Garam
- ½ sudu teh Gula
- Secukup rasa Lada Sulah
- 2 biji Cili Merah (dihiris)
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan kisar bersama dengan hirisan serai sehingga naik bau dan wangi.
- Masukkan pucuk paku dan tunggu sehingga hampir masak.
- Tambahkan garam, lada sulah secukup rasa dan gula. Masukkan hirisan cili merah dan gaul sebentar.
- Tutup api, angkat dan ketepikan.
- Sedia untuk dihidangkan.
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Wahidan, Ary Malik, Ezani
No comments:
Post a Comment