- 5 ekor Ikan Siakap
- 3 sudu besar Serbuk Cili
- 2 sudu besar Serbuk Jintan Manis
- 2 sudu besar Serbuk Kunyit
- 2 sudu kecil Garam
- 8 helai Daun Kunyit
- 4 helai Daun Pisang
Bahan-bahan Sambal Limau :
- 5 biji Bawang Besar
- 4 ulas Bawang Putih
- 1½ inci Halia
- 15 tangkai Cili Kering
- 1 sudu kecil Belacan
- 3 biji Jus Limau Nipis
- 3 helai Daun Limau Purut (dikoyakkan)
- 2 sudu kecil Garam
- 3 sudu besar Gula
- 50ml Minyak Neuvida
- 1 sudu kecil Maggi Cukup Rasa
Bahan-bahan Kicap Cili Padi :
- 2 cawan Kicap Manis
- ¾ cawan Cuka
- ½ cawan Gula (dilarut dalam air panas)
- 15 tangkai Cili Padi (dihiris)
- 1 biji Bawang Besar (dihiris halus)
Cara-cara Penyediaan ikan Bakar :
- Basuh beras terlebih dahulu sebanyak 3 kali, kemudian rendam untuk seketika.
- Sementara menunggu beras tapi kembang, sediakan bahan tumisan.
- Panaskan periuk bagi mencairkan minyak sapi untuk menumis bawang besar merah, bawang putih dan halia. Tumis hingga agak keperangan.
- Kemudian masukkan 2 sekawan dan juga serai. Tumis sehingga naik bau.
- Tapiskan beras yang direndam tadi dan masukkan air panas hingga menutupi beras.
- Biarkan sehingga air tadi mendidih, masukkan daun pandan yang telah disimpul.
- Apabila air telah hampir kering, masukkan susu sejat dan bahan perasa.
- Kecilkan api dan biarkan sehingga nasi dah cukup masak.
- Angkat dan hidangkan semasa masih panas.
Cara-cara Penyediaan Sambal Limau :
- Kisarkan bersama, bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dan belacan. Masukkan sedikit air agar dapat dikisar halus.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi dengan api yang sederhana besar. Tumis sehingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan daun lima purut, jus limau nipis, garam, gula dan Maggi Cukup Rasa. Masak selama 4 minit.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Kicap Cili Padi :
- Campur kesemua bahan dan gaul sehingga sebati.
- Sedia untuk dihidangkan.
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Wahidan, Ary Malik, Ezani
No comments:
Post a Comment