- 3 batang Serai (untuk batang sate)
- Bahan-bahan Kisar:
- 1½ bahagian Dada Ayam
- 1 tangkai Cili Merah
- 2 tangkai Cili Padi
- 1 sudu besar Sos Ikan
- 1 biji Bawang Merah
- 1 ulas Bawang Putih
- 1 batang Serai
- 1 sudu kecil Gula
- 1 sudu kecil Lada Hitam
Bahan-bahan Sate Udang :
- 6 ekor Udang Besar
- 7 helai Daun Selasih Thai
- 6 helai Daun Pudina
- 1 sudu kecil Sos Ikan
- 2 tangkai Cili Padi
- 2 ulas Bawang Putih
- 1 sudu kecil Lada Hitam
- 3 batang Serai (untuk batang sate)
Bahan-bahan Sos Cicah :
- 4 sudu besar Sos Ikan
- 100ml Air
- 1 tangkai Cili Merah (dihiris)
- 1 tangkai Cili Padi (dihiris)
- 3 sudu besar Gula
Bahan-bahan Kerabu Jambu Batu :
- ¼ biji Jambu Batu (dipotong julienne)
- ½ batang Timun (dipotong julienne)
- ½ biji Tomato (dipotong julienne)
- 1 biji Bawang Merah (dihiris nipis)
- 2 sudu besar Sos Ikan
- 2 biji Limau Nipis (jusnya)
- 1 sudu besar Gula
- 5 helai Daun Selasih (dimayang)
- 6 helai Daun Pudina (dimayang)
- 1 ½ helai Daun Limau Purut (dimayang)
- 1 sudu besar Kacang Tanah (dipanaskan dan dihancurkan kasar)
Cara-cara Penyediaan Sate Ayam dan Udang :
- Kisar bahan kisaran untuk sate ayam dan sate udang sehingga lumat.
- Setelah itu, kepalkan isi ayam dan isi udang tadi pada batang serai.
- Kemudian, masak sate ayam tadi selama 10-15 minit di atas ‘grill-pan’, manakala untuk sate udang, masak selama 7-10 minit.
Cara-cara Penyediaan Sos Cicah :
- Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan masak selama 15-20 minit.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Kerabu Jambu Batu :
- Masukkan ke semua bahan ke dalam mangkuk kecuali kacang tanah dan gaul bahan-bahan sehingga sebati.
- Akhir sekali, taburkan kacang tanah tadi di atas kerabu.
No comments:
Post a Comment