Monday, January 2, 2012

Sate Dua Jenis - Zamir


Bahan-bahan Sate Ayam :

  • 3 batang Serai (untuk batang sate)
  • Bahan-bahan Kisar:
  • 1½ bahagian Dada Ayam
  • 1 tangkai Cili Merah
  • 2 tangkai Cili Padi
  • 1 sudu besar Sos Ikan
  • 1 biji Bawang Merah
  • 1 ulas Bawang Putih
  • 1 batang Serai
  • 1 sudu kecil Gula
  • 1 sudu kecil Lada Hitam



Bahan-bahan Sate Udang :

  • 6 ekor Udang Besar
  • 7 helai Daun Selasih Thai
  • 6 helai Daun Pudina
  • 1 sudu kecil Sos Ikan


  • 2 tangkai Cili Padi
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1 sudu kecil Lada Hitam
  • 3 batang Serai (untuk batang sate)



Bahan-bahan Sos Cicah :

  • 4 sudu besar Sos Ikan
  • 100ml Air
  • 1 tangkai Cili Merah (dihiris)
  • 1 tangkai Cili Padi (dihiris)
  • 3 sudu besar Gula



Bahan-bahan Kerabu Jambu Batu :

  • ¼ biji Jambu Batu (dipotong julienne)
  • ½ batang Timun (dipotong julienne)
  • ½ biji Tomato (dipotong julienne)
  • 1 biji Bawang Merah (dihiris nipis)
  • 2 sudu besar Sos Ikan
  • 2 biji Limau Nipis (jusnya)
  • 1 sudu besar Gula
  • 5 helai Daun Selasih (dimayang)
  • 6 helai Daun Pudina (dimayang)
  • 1 ½ helai Daun Limau Purut (dimayang)
  • 1 sudu besar Kacang Tanah (dipanaskan dan dihancurkan kasar)



Cara-cara Penyediaan Sate Ayam dan Udang :

  • Kisar bahan kisaran untuk sate ayam dan sate udang sehingga lumat.
  • Setelah itu, kepalkan isi ayam dan isi udang tadi pada batang serai.
  • Kemudian, masak sate ayam tadi selama 10-15 minit di atas ‘grill-pan’, manakala untuk sate udang, masak selama 7-10 minit.



Cara-cara Penyediaan Sos Cicah :

  • Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan masak selama 15-20 minit.
  • Ketepikan untuk hidangan.



Cara-cara Penyediaan Kerabu Jambu Batu :

  • Masukkan ke semua bahan ke dalam mangkuk kecuali kacang tanah dan gaul bahan-bahan sehingga sebati.
  • Akhir sekali, taburkan kacang tanah tadi di atas kerabu.

No comments:

Post a Comment