- 350gm Isi Ikan Siakap
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada Hitam
Bahan-bahan Sampingan Siakap :
- 1 biji Ubi Kentang
- 2 biji Mentimun Hijau/Kuning
- 3 batang Asparagus
- 1 tangkai Daun Ketumbar
Bahan-bahan Sos :
- 1 labu Bawang Besar Kuning (dikisar)
- 2 ulas Bawang Putih (dikisar)
- ½ kuntum Kuntum Bunga Kantan/Tuhau (dikisar)
- Air
- 150gm Mentega
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Jus Limau
- Secukup Rasa Lada Hitam
Cara-cara Penyediaan Siakap :
- Perapkan isi ikan dengan garam dan lada hitam dan ketepikannya selama 15minit.
- Kemudian dipanggang dengan mengunakan kuali/nonstick pan selama 8 minit.
- Panggangkan bahagian kulit dahulu.
Cara-cara Penyediaan Sampingan Siakap :
- Terlebih dahulu kupas kulit ubi kentang kemudian dipotong bersama mentimun berbentuk bola ragbi atau turning.
- Asparagus pula buang sedikit kulit luardan potongkannya berukur 4 inci.
- Didihkan air untuk merebus dan mencelur ubi kentang dan juga sayuran tadi.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar untuk menjadi sos.
- Biarkan sehingga naik aroma, bila sudah agak masak masukkan sedikit air agar bahan tumis tidak hangit.
- Kemudian tapis agar sos nampak lebih halus dan menarik.
- Masak semula sos tadi untuk perasa.
- Masukkan mentega, garam, jus limau dan juga lada hitam kacau sehingga pekat sedikit.
No comments:
Post a Comment