- 180gm Ikan Kod
- ½ sudu teh Garam
- ½ sudu teh Serbuk Lada Putih
- 2 sudu teh Jus Lemon
- 2 sudu besar Minyak Neuvida
- 2 keping Kulit Beras
Bahan-bahan Salad Mangga Muda :
- 1 biji (size sederhana) Mangga Muda (dipotong ‘Julianne’)
- 1 sudu makan Bawang Kecil (dihiris)
- 1 sudu makan Bunga Kantan
- 1 sudu makan Daun Pudina
- 1 sudu makan Daun Ketumbar
- 2 sudu besar Gula
- 1 sudu makan Cuka
- 1 sudu teh Garam
- ½ sudu teh Serbuk Lada Putih
Bahan-bahan Sos Betik dan Limau Kasturi :
- 1 cawan Betik (tidak lebih masak)
- ½ cawan Jus Limau Kasturi
- 1tandan Daun Ketumbar
- 1 sudu teh Lada Hitam (tumbuk)
- 2 sudu besar Minyak Neuvida
- ½ sudu teh Garam
- 1 susu makan Gula
Bahan-bahan Krim Kentang 'Brule' :
- 1 cawan 'Whipping' Krim
- ½ cawan Kentang Lenyek
- 2 biji Kuning Telur
- ½ sudu besar Serbuk Kayu Manis
- 1 sudu makan Keju 'Parmesan'
- 1 sudu teh Gula Perang
- 1 susu teh Garam
Bahan-bahan Ceri Tomato 'Glaze' :
- 1 cawan Ceri Tomato
- ½ sudu teh Gula
- 1 sudu teh Cuka
- 1 sudu teh Mentega
- 1 sudu teh Garam
- 1 tandan Herba 'Chervil' Segar (untuk hiasan)
Cara-cara Penyediaan Ikan Kod Stim :
- Perapkan ikan kod bersama garam, serbuk lada putih dan jus lemon. Biarkan diperap selama 5 hingga 10 minit.
- Panaskan kuali bersama minyak neuvida dan panggang ikan kod tadi. Pastikan ikan kod dipanggang secara keseluruhan. Keluarkan dan ketepikan.
- Selepas itu, dengan menggunakan mangkuk, campurkan mangga, bawang kecil, bunga kantan, daun pudina, daun ketumbar, gula dan cuka. Gaul bahan-bahan tersebut sehingga rata dan sebati. Tambahkan garam dan lada secukup rasa.
- Kemudian, rendamkan kulit breas didalam air suam sehingga menjadi lembut. Selepas itu, letakkan di atas meja dan letakkan salad manga dibahagian tengah pembalut tadi.
- Susunkan pula ikan kod diatas mangga muda dan balut dengan pembalut.
- Akhir sekali, stimkan selama 8 hingga 10 minit.
Cara-cara Penyediaan Sos Betik dan Limau Kasturi :
- Dengan menggunakan pengisar, kisarkan kesemua bahan-bahan sehingga halus.
- Panaskan kuali dan masukkan bahan kisaran tadi dan masak sehingga mendidih sedikit (first boiling) dan terus padamkan api.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan Krim Kentang 'Brule' :
- Panaskan 'whipping' krim dengan suhu sederhana dan masukkan kuning telur dan kentang lenyek.
- Kacau sehingga kesemua bahan-bahan menjadi lembut dan tambahkan serbuk kayu manis dan garam.
- Masukkan krim ke dalam acuan (ramekin) dan masak dengan menggunakan ketuhar sambil menggunakan teknik 'water bath' selama 15-20 minit.
- Keluarkan dan hiaskan bersama keju 'parmesan' dan gula perang. Bakar dengan menggunakan pembakar (torch) sehingga menjadi perang.
Cara-cara Penyediaan Ceri Tomato 'Glaze' :
- Celurkan ceri tomato didalam air panas dan kupaskan kulit tomato.
- Panaskan periuk (sauté pan) dan cairkan mentega. Tambahkan gula dan cuka, gaul sehingga menjadi keperangan atau karamel.
- Akhir sekali, masukkan ceri tomato dan tumis selama 1 minit dan keluarkan untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment