- 400gm Ikan Tuna
- 150gm Ikan Kod (dikisar)
- 200gm Daun Bayam
- 200gm Cendawan Butang (dipotong dadu)
- 1 biji Bawang Besar (dicincang)
- 4 ulas Bawang Putih (dicincang)
- 4 keping Rumpai Laut Kering
- 500gm Serbuk Roti Jepun
- 200gm Tepung
- 2 biji Telur
Bahan-bahan Salad :
- 120gm Kentang
- 80gm Terung
- 5gm Daun Bawang (dihiris)
- 1/2 sudu kecil Ebiko Merah
- 1 sudu kecil Jus Lemon
- 1 sudu besar ‘Mayonnaise’ Jepun
- Secukup Rasa Garam
- Secukup rasa Lada
Bahan-bahan Sos 'Wasabi-mayo' :
- 120gm ‘Mayonnaise’ Jepun
- 5gm Serbuk ‘Wasabi’
Bahan-bahan 'Vinaigrette' Jeruk Halia :
- 1/2 biji Bawang Besar (dicincang)
- 4 biji Tomato Ceri (dipotong kecil)
- 4 batang Batang Daun Bawang
- 40gm Jeruk Halia Jepun (dicincang)
- 280ml Kicap Cair Jepun (Shoyu)
- 100gm Gula
- 1 sudu besar Jus Limau Nipis
- 2gm Daun Bawang (dihiris)
- Minyak
Bahan-bahan Tataki :
- 20gm Ikan Tuna
- 5gm Daun Pasli (dicincang)
- Secukup Rada Lada Hitam dan Lada Putih (biji)
Bahan-bahan Sup Cendawan dan Mee 'Somen' :
- 20gm Daun Bawang (dihiris)
- 40gm Cendawan Enoki
- 40gm Cendawan Shimeji
- 40gm Cendawan Bunapi
- 5gm ‘Dashi’
- 2gm ‘Bonito Flakes’
- 20gm Tofu Jepun (dipotong dadu)
Cara-cara Penyediaan Ikan Tuna Goreng :
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan cendawan.
- Kemudian, letakkan rumpai laut kering dan sapukan campuran ikan kod dan bayam dan cendawan yang telah dikisar di atas rumpai laut kering.
- Ratakan dengan menggunakan spatula dan letakkan ikan tuma di atasnya.
- Selepas itu, balut sehingga menutupi keseluruhan ikan tuna.
- Kemudian, sapukan dengan tepung, dan celupkan ke dalam telur serta serbuk roti dan gorengkan hingga menjadi kekuningan, tetapi ikan masih lagi separuh masak.
Cara-cara Penyediaan Salad :
- Sapukan terung yang telah dihiris dengan minyak dan bahan perasa. Kemudian, panggangkan sehingga msasak. Selepas itu, potongkan kebentuk dadu dan ketepikan.
- Rebuskan kentang sehingga empuk, buangkan kulitnya dan potong kepada bentuk dadu.
- Akhir sekali, campurkan kentang, terung,’ mayonnaise’ jepun, jus limau, daun bawang, ebiko merah dan bahan perasa.
Cara-cara Penyediaan Sos 'Wasabi-mayo' :
- Gaulkan ‘mayonnaise’ Jepun dengan serbuk wasabi dan bahan perasa.
- Ketepikan untuk hidangan.
Cara-cara Penyediaan 'Vinaigrette' Jeruk Halia :
- Campurkan bawang besar, gula, kicap cair jepun dan batang daun bawang. Masakkan dengan api yang perlahan sehingga menjadi hampir pekat.
- Kemudian, keluarkan batang bawang dan masukkan jeruk halia Jepun. Masakkan untuk beberapa minit dan sejukkan,
- Masukkan minyak, jus limau nipis dan bawang besar, daun bawang serta tomato ceri. Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
Cara-cara Penyediaan Tataki :
- Potong ikan tuna kepada bentuk yang dikehendaki dan gaulkan bersama lada dan daun pasli.
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan panggang ikan tuna sehingga menjadi suku masak.
Cara-cara Penyediaan Sup Cendawan dan Mee 'Somen' :
- Panaskan periuk bersama air, dan masukkan ‘dashi’ dan ‘bonito flakes’.
- Masak dengan api yang sederhana dan masukkan cendawan enoki, cendawan shimeji, cendawan bunapi, rumpai laut dan tofu jepun.
- Akhir sekali masukkan daun bawang ke dalam sup.
No comments:
Post a Comment