- 6 keping Daging Bebiri/Kambing (dipotong kepada kiub kecil)
Bahan-bahan Kisar :
- 2 biji Bawang Holland
- 2 ulas Bawang Putih
- 1½ inci Halia
- 5 tangkai Cili Hijau
- 10 tangkai Cili Kering (direndam dalam air panas)
- ½ inci Belacan
- 2 sudu teh Udang Kering
Bahan-bahan Campuran Rempah :
- 2½ sudu besar Serbuk Cili
- 3 sudu besar Serbuk Jintan Manis
- 3 sudu besar Serbuk Jintan Putih
- **semua dicampur dengan 1 cawan air
Bahan-bahan Rempah Untuk Tumisan :
- 2 batang Kulit Kayu Manis
- 5 biji Buah Pelaga
- 3 biji Bunga Lawang
Bahan-bahan Perisa :
- Secukup rasa Garam
- 2 sudu teh Lada Hitam (dikisar)
- 3 sudu besar Sos Cili
- 4 suidu besar Kicap Manis
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan rempah untuk tumisan sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan-bahan Kisar dan masak selama 5 minit dan naik bau.
- Masukkkan daging bebiri/kambing dan masak sehingga sedikit keperangan dan sehingga bahan-bahan tadi telah meresap ke dalam daging bebiri/kambing.
- Kemudian masukkan bahan-bahan campuran rempah dan gaul sehingga sebati.
- Apabila daging dan rempah sudah hampir masak, masukkan sos cili lada hitam kisar dan kicap manis.
- Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa. Garam boleh digantikan dengan perisa granule secukup rasa.
Kumpulan Biru: Zamir (Ketua), Wahidan, Ary Malik, Ezani
No comments:
Post a Comment