- 2 isi Dada Ayam
- 1 biji Sabut Kelapa Tua
- ½ biji Isi Kelapa (diparut)
- 1 cawan Beras
- 1 sudu teh Jintan Putih
- 1 sudu teh Jintan Manis
- 1 sudu teh Lada Hitam
- Bahan-bahan Kisar:
- 2 batang Cili
- 2 biji Bawang Kecil
- 2 ulas Bawang Putih
- 2 biji Jus Limau Nipis
- 1 sudu besar Gula
- 1 sudu kecil Garam
- 1 sudu besar Daun Ketumbar
- 3 sudu besar Minyak Neuvida
Bahan-bahan Peha Ayam Panggang Berinti :
- 2 buah Peha Ayam (dibuang tulang tengahnya)
- 3 biji Snow Peas (dihiris)
- ½ biji Bawang Holland (didadu halus)
- 1 biji Cili Merah (dibuang biji dan dicincang halus)
- 4 cawan Cendawan Jepun (dicincang halus)
- Minyak Neuvida
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Lada
Bahan-bahan Kentang Rebus :
- 1 biji Kentang (dipotong panjang)
- 1 biji Lobak Merah
- 1 biji Bawang Holland
- 1 batang Rosemary
- 2 Kepak Ayam
- 1 liter Air
Bahan-bahan Salad Pedas :
- ¼ batang Timun (dihiris nipis)
- ¼ batang Lobak Merah (dihiris nipis)
- ¼ biji Lada Benggala (dihiris nipis)
- 1 sudu besar Sos Ikan
- Bahan-bahan untuk ditumbuk:
- 2 biji Cili Merah
- 50gm Kacang Tanah (dimasak)
- 1 sudu besar Gula
- 1 biji Bawang Kecil
- 1 biji Jus Limau Nipis
Cara-cara Penyediaan Dada Ayam Salai :
- Rendam sabut kelapa dan beras selama 5 minit dan lepas itu gabungkan bersama bahan menyalai yang lain.
- Kemudian, masukkan bahan-bahan tadi ke dalam kuali yang dilapis dengan 'aluminium foil' dan panaskan selama 10 minit atau sehingga keluar asap dengan api yang kecil.
- Sambil itu, kisarkan semua bahan kisaran dan perap dada ayam tadi.
- Jika sudah keluar asap, masukkan dada ayam dalam kuali tersebut dan masak selama 15-20 minit.
- Selepas itu, 'pan-fry' sekejap di bahagian kulitnya supaya sedikit garing.
Cara-cara Penyediaan Peha Ayam Panggang Berinti
- Mula dengan tumis snow peas, bawang holland, cili dan cendawan jepun selama 3-minit dan tapis supaay tidak lembab.
- Sumbatkan tumisan tadi ke dalam peha ayam dan cucuk dengan lidi letak sedikit garam dan lada.
- Masak seketika di atas kuali sehingga kulit sedikit perang dan kemudian masukkan ke dalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 180C.
Cara-cara Penyediaan Kentang Rebus :
- Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk dan reneh selama 30-45 minit pada api yang paling kecil.
- Setelah masak keluarkan kentang untuk dihidangkan.
Cara-cara Penyediaan Salad Pedas :
- Tumbuk semua bahan tumbukkan kekuali kacang tanah sehingga halus. Setelah itu, masukkan kacang tanah dan tumbuk kasar.
- Masukkan bahan-bahan tadi bersama sayuran yang dihiris nipis ke dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati
No comments:
Post a Comment