- 100gm Kacang Tanah
- 100gm Pastri Fillo
- 80gm Mentega
- 350gm Gula Hiasan
Bahan-bahan Krim Kastard :
- 6 biji Kuning Telur
- 500ml Susu Segar
- 3 sudu besar Tepung Jagung
- 2 sudu besar Tepung Gandum
- 300gm Gula
- 1 sudu besar Krim Putar
- 1 sudu besar Esen Vanilla
Bahan-bahan Sirah Buahan Beri :
- Gula
- Air
- Kulit Kayu Manis
- Buah Pelaga
- Buah Cerike
- Beri Hitam
Cara-cara Penyediaan Fillo :
- Panggang kacang tanah selama 15-20 minit dengan kepanasan 180-200C.
- Kemudian kisarkan kacang tanah.
- Potong pastry fillo berbentuk bulatan. Kemudian sapukan pastri dengan mentega, taburkan kacang disusuli dengan taburan gula aising.
- Buat berulang sebanyak 3 kali.
- Susun diatas dulang dan ditutup dengan dulang di sebelah atas agar pastri tidak mengembang.
- Bakar selama 5 minit sehingga nampak keperangan.
Cara-cara Penyediaan Krim Kastard :
- Panaskan susu sehingga agak suam.
- Pukul kuning telur sehingga kembang, masukkan gula sedikit demi sedikit.
- Kemudian masukkan tepung dan pukul sehingga sebati.
- Apabila susu tadi sudah suam masukkan separuh ke dalam adunan dan pukul lagi sehingga sebati.
- Masukkan adunan kedalam susu yang direneh tadi kemudian kacau hingga pekat.
- Selepas itu, angkat dan ketepikan untuk seketika dan sejukkan di dalam peti sejuk.
Cara-cara Penyediaan Sirah Buahan Beri :
- Panaskan air bersama gula, kulit kayu manis dan buah pelaga.
- Biarkan hingga mendidih dan agak pekat.
- Angkat dan sejukkan.
- Bahagikan kepada dua bahagian ke dalam mangkuk.
- Masukkan buah cerike dalam mangkuk bersama buah beri hitam.
- Kemudian sejukkan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment