- 1 ekor Sotong Besar (dibersihkan, dibuang kulit luar, kepak dan kepala)
- 4 ekor Udang Besar (dibuang kulit dan parut)
- ½ ulas Bawang Putih
- ½ batang Cili Merah
- 1 biji Kulit Limau Nipis (diparut)
- 2 sudu besar Sos Ikan (Nampla)
- 1 sudu besar Gula Melaka (diparut halus)
- 1 biji Jus limau Nipis
Bahan-bahan Renehan Santan Thai :
- ½ cawan Santan Kotak
- 1 cawan Air
- 4cm Lengkuas (dihiris kasar)
- 4cm Halia (dihiris kasar)
- 3 batang Serai (dititk)
- 8 helai Daun Llimau Purut
- 4 sudu besar Sos Ikan
- 2 sudu besar Gula Melaka
- 2 biji Jus Limau Nipis
- 1 tangkai Cili Padi Hijau
Cara-cara Penyediaan Sotong Sumbat :
- Kisarkan udang, bawang putih, kulit limau nipis dan cili merah.
- Tambahkan sos ikan, gula melaka dan jus limau.
- Sumbatkan kisaran udang ke dalam sotong dan tutupkan hujung sotong dengan lidi.
Cara-cara Penyediaan Renehan Santan Thai :
- Campurkan semua bahan renehan santan di dalam periuk dan panaskan sehingga mendidih.
- Apabila sudah mendidih, perlahankan api dan biarkan mereneh selama 15 minit.
- Selepas itu, masukkan sotong sumbat dan masak selama 15 minit.
- Selepas 15 minit, keluarkan sotong dan potong kepada beberapa hirisan setebal 1cm.
No comments:
Post a Comment