Monday, January 2, 2012

Roti Canai Bersama Manisan Dal Berkrim & Murtabak Daging Berkeju - Wahidan



Bahan-bahan Roti Canai Bersama Manisan Dal Berkrim :
  • 1 Doh Roti Canai
  • 300gm Kacang Dal
  • 250gm Gula Perang
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
  • 5 biji Buah Pelaga
  • Krim

Bahan-bahan Murtabak Daging Berkeju :
  • Doh Roti Canai (boleh dibeli yang telah siap)
  • 250gm Daging Cincang
  • 1 biji Bawang Merah Besar (dihiris)
  • 3 ulas Bawang Putih (dihiris)
  • 1 tangkai Daun Ketumbar (dipotong)
  • 1 tangkai Daun Kucai (dipotong)
  • 300gm Keju Mozzarella (diparut)
  • Secukup rasa Garam dan Lada Hitam

Cara-cara Penyediaan Roti Canai Bersama Manisan Dal Berkrim :
  • Rebuskan kacang dal selama 25 minit (sehingga empuk).
  • Didihkan air dalm periuk dan masukkan rempah 2 sekawan bersama gula perang. Masak sehingga gula larut dan naik aroma.
  • Kemudian masukkan kacang dal yang telah masak tadi, ke dalam periuk tersebut.
  • Kacau sehingga pekat, angkat dan ketepikan.
  • Sementara menunggu kacang dal sejuk, tebarkan doh roti canai dan lipat.
  • Panaskan minyak di dalam kuali leper dan masukkan doh roti canai.
  • Angkat dan ketepikan.
  • Apabila kacang dal sudah agak sejuk, kisarkan menggunakan alat pengisar PANASONIC, sehingga halus.
  • Masukkan kacang dal yang telah dikisar kedalam periuk baru dan panaskan. Kemudian masukkan krim dan kacau selama 5 minit.
  • Akhir sekali, angkat dan hidangkan bersama roti canai.

Cara-cara Penyediaan Murtabak Daging Berkeju :
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bawang merah dan tumis shingga agak keperangan.
  • Kemudian masukkan daging cincang dan kacau sehingga masak. Masukkan sedikit air agar daging tidak kering.
  • Kemudian masukkan daun ketumbar dan daun kucai.
  • Akhir sekali masukkan garam dan ada hitam secukup rasa. Gaul sehingga sebati dan sehingga daging cincang masak dan kemudian angkat.
  • Uli doh roti canai dan tebarkan besar doh tersebut. Kemudian letakkan daging cincang yang telah dimasak tadi di atas doh roti canai yang ditebar tadi. Taburkan keju mozzarella di atasnya dan lipat doh roti canai tersebut.
  • Panaskan kuali dan letakkan minyak di atasnya (jangan terlalu banyak minyak), dan masak roti canai di dalam kuali tersebut selama 3 minit setiap bahagian.
  • Apabila dah masak, angkat dan potong mengikut citarasa.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment