Sunday, January 1, 2012

Bento Sinaran Tuna - Brian


Bahan-bahan Sup :

  • 3 sudu besar Pes Miso
  • 500ml Air
  • 3 keping Tamago (dihiris)
  • 4 keping Kulit Taucu Jepun (dihiris)
  • ½ keping Tofu Lembut (dipotong kiub)
  • ½ batang Lobak Putih (dipotong kiub)
  • 1 keping Rumpai Laut Kering (Nori) (dihiris)



Bahan-bahan Mee Soba :

  • 80gm Mee Soba (direbus)
  • 2 batang Daun Bawang (dihiris)



Bahan-bahan Tuna Sosuya :

  • Tuna
  • 1 sudu besar Pes Miso
  • 1 sudu kecil Gula
  • Secukup Rasa Garam
  • Secukup Rasa Lada Hitam



Bahan-bahan Tuna 'Mayonnaise' & Wasabi :

  • 50gm Tuna (dihiris)
  • 'Mayonnaise' Jepun
  • Wasabi
  • Ebiko



Cara-cara Penyediaan Sup :

  • Panaskan air di dalam periuk dan masukkan ke semua bahan.
  • Biarkannya masak dan tutupkan api.
  • Ketepikan untuk hidangan.



Cara-cara Penyediaan Mee Soba :

  • Rebuskan Mee Soba sehingga lembut dan masukkan hirisan daun bawang.
  • Masukkan ke dalam peti sejuk.
  • Sesuai dihidangkan sejuk.



Cara-cara Penyediaan Tuna Sosuya :

  • Perasakan ikan tuna bersama garam dan lada hitam.
  • Camourkan pes misdo dan gula untuk di jadikan sosuya.
  • Kemudian, panggangkan di atas pemanggang dan salutkan dengan sosuya dan biarkannya rehat.



Cara-cara Penyediaan Tuna 'Mayonnaise' & Wasabi :

  • Lapiskan ikan tuna dengan 'mayonnaise' yang telah diperasakan dengan wasabi dan juga ebiko.

No comments:

Post a Comment