- Berbiri (dipotong kiub)
- 2 helai Daun Limau Purut
- 1 helai Daun Kunyit (dimayang)
- 2 keping Asam Keping
- ½ cawan Stok Ayam
- Secukup Rasa Garam
- Secukup Rasa Gula
- 1 sudu teh Lada Sulah (1 sudu teh)
- 1 cawan Santan
- 1 ½sudu besar Kerisik
- Bahan-bahan Kisar:
- ½ biji Bawang Besar
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 inci Halia
- 2 batang Cili Hijau
- 2 batang Cili Merah (dibuang bijinya)
- 2 sudu besar Serbuk Cili
- 1½ sudu besar Serbuk Jintan Manis
- 1½ sudu besar Sebuk Jintan putih
- *Dikisar bersama ½ cawan air Bahan-bahan Tumisan:
- 2 biji Bunga Lawang
- 2 biji Bunga Cengkih
- 1 batang Kayu Manis
- 3 batang Buah Pelaga
- 2 batang Serai
Cara-cara :
- Panaskan minyak dan masukkan rempah tumisan dan serai. Masak sehingga wangi dan masukkan pula bahan kisar. Gaulkan sehingga rata dan masak.
- Kemudian masukkan kiub berbiri, asam keping/air asam jawa dan stok ayam.
- Biarkan mereneh selama 10 minit dan masukkan daun limau purut dan daun kunyit.
- Gaul supaya bahan-bahan rata. Apabila berbiri hampir masak, masukkan santan dan kerisik.
- Gaul Sehingga sebati dan masak sehingga berbiri menjadi empuk dan kuahnya pekat.
- Akhir sekali perisakan bersama lada sulah, garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment