- Bawang Merah Kecil (dikupas kulit)
- Kunyit Hidup (dikupas kulit)
- Bawang Besar (dikupas kulit)
- Bawang Putih (dibuang kulit)
- Lengkuas
- Cili Kering (direndam supaya lembut)
- Serai (ditumbuk 2 kali sahaja)
- Kerisik Kelapa
- Santan
- Daun Limau Purut
- Daging Lembu Batang Pinang (dipotong kiub)
- Air
- Garam dan Gula
Cara-cara :
- Kisarkan bawang merah, kunyit hidup, bawang besar, lengkuas, bawang putih dan cili kering menggunakan alat Pengisar PANASONIC.
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Tumis ahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan serai dan daging batang pinang dan biarkan masak selama 15 minit. Kacau sekali sekala agar kuah tidak hangus.
- Kemudian masukkan kerisik, santan dan daun limau purut. Masukkan sedikit air dan kacau seketika.
- Biarkan mereneh dan sehingga kuah agak kering. Kacau sekali skala supaya rending tidak hangus di bahagian bawah.
- Jika daging masih liat, tambah sedikit air lagi dan kacau sehingga air kering.
- Apabila daging sudah masak dan lembut,masukkan garam dan gula.
- Sedia untuk dihidangkan.
Kumpulan Merah: Imelda(Ketua), Brian, Amita, Felix
No comments:
Post a Comment