Bahan-bahan Itik :
- Dada itik
- 4 batang thyme
- Garam secukup rasa
- Satu sudu kecil lada hitam
- Satu sudu kecil minyak masak
Bahan-bahan Gratine Kentang :
- 1 kentang US
- Krim pekat
- Keju cheddar
- Garam dan lada hitam secukup rasa
- Satu sudu daun thyme
- 1 ulas bawang putih
Bahan-bahan Sos :
- 1 biji buah pic
- 1 biji oren
- Halia saiz ibu jari
- Satu ulas bawang putih
- Garam dan lada secukup rasa
- Satu sudu kecil daun thyme
- Sedikit gula
- Satu sudu mentega
Bahan-bahan Bayam :
- Dua genggam bayam kecil
- 1 ulas bawang putih
- Satu sudu kecil minyak masak
- Satu sudu kecil mentega
- Garam secukup rasa
Cara-cara Memasak Itik :
- Pecahkan sedikit lada hitam tersebut dan taburkan di atas kulit dada itik.
- Taburkan garam di atas kulit juga dan letakkan thyme.
- Kemudian panaskan kuali sehingga berasap dan letak minyak pada itik.
- Kecilkan apidan masukkan itik pada bahagian kulit di bawah dan masak selama 7 minit.
- Keluarkan itik dari kuali dan masukkan ke dalam ketuhar selama 5 minit.
Cara-cara Memasak Gratine Kentang :
- Potong dan hiris kentang sederhana besar dan rebus di dalam air mendidih selama 5 minit.
- Campurkan krim, keju cheddar, garam, lada, daun thyme dan bawang putih ke dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.
- Lapiskan kentang ke atas tulang, letakkan satu sudu campuran tadi ke dalam setiap lapisan sebanyak 5 lapisan.
- Taburkan juga sedikit keju cheddar pada setiap lapisan.
Cara-cara Memasak Bayam :
- Panaskan minyak dan masukkan bawang putih.
- Masukkan mentega dan masukkan bayam.
- Letak garam secukup rasa.
No comments:
Post a Comment