Friday, November 11, 2011

Bebola Savori Nasi Bersolokan Udang Herba Lemak Manis Diiringi Bersama Sos Kari Berkrim - Chef Joe


Bahan-bahan Nasi :
  • 1 ½ cawan Air
  • 2/3 cawanBeras
Bahan-bahan Adunan Bebola :
  • 1 ½ cawan Tepong Gandum
  • 1 ½ sudu Teh Sebuk “Baking Powder”
  • 1 ½ Sudu Teh Serbuk KayuManis
  • 1 ½ sudutehSerbukBijiBuah Pala (atau 2 biji)
  • 2 biji Telur
Bahan-bahan Inti :
  • 100g Udang (bersih dan dicincang halus)
  • 1 Labu Bawang Kecil
  • 1 Sudu Makan Cincangan Daun Parsley
  • 1/3 Cawan Santan
  • Garam dan Lada Sulah (secukup rasa)
  • Minyak DeVida untuk menumis
Bahan-bahan Sos Kari Berkrim :
  • 1 biji Telur
  • 2/3 Cawan Minyak Biji Bunga Matahari (DeVida)
  • Serbuk Kari Daging
  • Garam dan Lada Sulah (secukup rasa)
  • 1 biji Lemon
Cara-cara :
  • Masakan nasi seperti biasa dan sejukan ke suhu bilik.
  • Sementara itu, campurkan tepung gandum, sebuk baking powder, serbuk kayu manis dan serbuk biji buah pala di dalam pengayak dan ayakan sehingga habis dan ketepikan.
  • Di dalam mangkuk yang dalam, pukulkan telur untuk 2-3 minit. Masukan nasi tadi dan gaul rata.
  • Masukan adunan tepung tadi sedikit demi sedikit sambil mengacau rapi.
  • Sementara itu panaskan kuali dan masukan minyak untuk menumis cincangan bawang kecil, bila mula mengeluarkan aroma,masukan cincangan isi udang dan terus mengoreng selama 2 minit, masukan santan dan didihkan sehingga pekat.
  • Masukan cincangan daun parsley, gaul rata. Masukan garam dan lada sulah secukup rasa.Sejukan ke suhu bilik.
  • Basahkan tapak tangan dengan air dan kepalkan adunan nasi buatkan bebola sebesar 2 ½ inci besarnya, bentukan seakan mangkuk dan masukan sedikit inti udang tadi di dalamnya dan bentukan semula dalam bentuk bebola. Lakukan seterusnya dengan semua adunan nasi dan inti tadi hingga habis kesemuanya.
  • Untuk mengoreng – panaskan minyak dan biarkan bebola di goreng sedalam 3 inci di dalam minyak di suhu 170°C sehingga kuning keemasan. Toskan di atas kertas dapur.Dihidangkan panas bersama sos kari berkrim.
  • Untuk membuat sosnya, pecahkan telor ke dalam mesin pengisar, campurkan minyak biji bunga matahari dan serbuk kari daging kisarkan di tahap putaran laju sehingga adunanya menjadi pekat.
  • Perahkan jus lemon ke dalam adunan dan putarata, masukan garam dan lada sulah secukup rasa.

No comments:

Post a Comment