Tuesday, November 15, 2011

Tempek Kelapa Utara Dengan Gulai Ikan - Chef Zubir


Bahan-bahan Tempek Kelapa :
  • Kelapa Parut - 250gm
  • Tepung Gandum - 500gm
  • Gula - 50gm
  • Garam
  • Air - 500gm
Bahan-bahan Gulai Ikan :
  • Ikan Merah (berbentuk kepingan) - 1kg
  • Halia (dihiris) - 2inci
  • Bawang Merah (dihiris) - 3 ulas
  • Bawang Besar(dihiris) - ½ biji
  • Halba Campur - 1 sudu
  • Daun Kari - 1 tangkai
  • Asam Jawa - 200gm
  • Rempah Kari Ikan - 100gm
  • Serbuk Kunyit - 50gm
  • Serbuk cili - 30gm
  • Santan - 150ml
  • Buah Tomato (dicincang kasar) - 1 biji
  • Cili Merah (dibelah dua) 1 biji
  • Bawang Putih - 3 ulas
Cara-cara Penyediaan Tempek Kelapa :
  • Campurkan tepung gandum, kelapa parut, gula, garam dan air dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
  • Panaskan minyak dalam kuali dan tuangkan adunan.
  • Masak di atas api serdahana sehingga masak kekuningan
Cara-cara Penyediaan Gulai Ikan :
  • Panaskan minyak di dalam kuali masukkan bawang merah, halia, bawnag besar, daun kari, halba campur dan tomato. Tumis hingga naik bau dan masukan bahan kisar.
  • Masak di atas api serdahana beberapa ketika.
  • Masukkan rempah kari ikan, serbuk kunyit dan serbuk cili. Kacau perlahan-perlahan beberapa minit hingga naik minyak dan masukkan air.
  • Biarkan masak di atas api perlahan, kemudian masukkan santan, air asam jawa dan sayuran dan seterusnya ikan.
  • Masukan bahan perasa dan biar di atas api sehingga ikan masak.

No comments:

Post a Comment