Bahan-bahan Tempek Kelapa :
- Kelapa Parut - 250gm
- Tepung Gandum - 500gm
- Gula - 50gm
- Garam
- Air - 500gm
Bahan-bahan Gulai Ikan :
- Ikan Merah (berbentuk kepingan) - 1kg
- Halia (dihiris) - 2inci
- Bawang Merah (dihiris) - 3 ulas
- Bawang Besar(dihiris) - ½ biji
- Halba Campur - 1 sudu
- Daun Kari - 1 tangkai
- Asam Jawa - 200gm
- Rempah Kari Ikan - 100gm
- Serbuk Kunyit - 50gm
- Serbuk cili - 30gm
- Santan - 150ml
- Buah Tomato (dicincang kasar) - 1 biji
- Cili Merah (dibelah dua) 1 biji
- Bawang Putih - 3 ulas
Cara-cara Penyediaan Tempek Kelapa :
- Campurkan tepung gandum, kelapa parut, gula, garam dan air dalam mangkuk dan kacau hingga sebati.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tuangkan adunan.
- Masak di atas api serdahana sehingga masak kekuningan
Cara-cara Penyediaan Gulai Ikan :
- Panaskan minyak di dalam kuali masukkan bawang merah, halia, bawnag besar, daun kari, halba campur dan tomato. Tumis hingga naik bau dan masukan bahan kisar.
- Masak di atas api serdahana beberapa ketika.
- Masukkan rempah kari ikan, serbuk kunyit dan serbuk cili. Kacau perlahan-perlahan beberapa minit hingga naik minyak dan masukkan air.
- Biarkan masak di atas api perlahan, kemudian masukkan santan, air asam jawa dan sayuran dan seterusnya ikan.
- Masukan bahan perasa dan biar di atas api sehingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment