- Nasi - 1 mangkuk
- Air Roselle - 1 mangkuk
- Sos Tiram - 1 sudu besar
- Garam - 2 sudu kecil
- Bawang Merah (dihiris) - 1 biji
- Bawang Putih (dicincang) - 3 biji
- Bunga Lawang - 5 kuntum
- Minyak Masak - 3 sudu besar
- Dada Ayam (dipotong 2 secara mendatar) - 1 ketul
- Sos Tiram - 1 sudu besar
- Bawang Putih (dihiris) - 3 ulas
- Minyak Masak - 1 sudu
- Garam
- Limau Bali (dikeluarkan isi) - 2 bahagian
- Tomato (kulit dikeluarkan dan dicincang) - ½ biji
- Jus Limau - ½ biji
- Kacang Badam (dipotong) - 6 biji
- Minyak - 2 sudu besar
- Gula
- Garam
- Jus Roselle (rebus kulit buah Roselle dalam air mendidih) - 1 mangkuk
- Minyak - 2 sudu besar
- Gula
- Garam
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan Tumis sehingga naik bau wangi.
- Kemudian, campurkan bahan-bahan Nasi ke dalam bahan tumisan, dan masakkan bahan-bahan tersebut dengan api yang besar. Kacau nasi tersebut dari masa ke semasa supaya nasi tidak hangus.
- Kemudian, kecilkan api dan masak sehingga nasi menjadi lembut kira-kira 15 minit.
- Perapkan ayam dengan sos tiram, bawang putih dan garam yang telah dilumurkan keseluruhan ketulan dada ayam.
- Panaskan kuali bersama minyak dan dan goreng ayam tersebut sehingga masak dan keperangan.
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaulkan sehingga rata.
Cara-cara Penyediaan Sos Roselle :
- Panaskan kuali dan renehkan jus Roselle sehingga ia menjadi pekat.
- Kemudian, masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Apabila gula dan garam sudah cair, masukkan minyak untuk menjadi sos.
No comments:
Post a Comment