Tuesday, November 29, 2011

Asam Pedas Ikan Haruan - Shahriah


Bahan-bahan Dikisar :
  • 6 biji bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 inci belacan

Bahan-bahan Lain :
  • Bawang merah - mayang untuk tumisan
  • Bawang putih - mayang untuk tumisan
  • 1 ekor ikan haruan
  • 2 helai daun limau purut - buang urat di tengah
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Kacang bendi
  • Tomato

Cara-cara :
  • Panaskan minyak.
  • Tumiskan bahan yang dimayang.
  • Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan air asam jawa dan sedikit air.
  • Apabila mendidih masukkan ikan, tomato dan kacang bendi.
  • Sesuaikan rasa.
  • Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment