Tuesday, November 29, 2011

Kari Hijau Thai Ikan Haruan - Ezani


Bahan-bahan :
  • Pes kari hijau
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 biji limau nipis - untuk diparut kulitnya dan diambil isinya
  • 3 cm belacan
  • 3 batang daun bawang
  • Segenggam daun selasih
  • 3 batang cili hijau
  • 14 biji cili padi hijau
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1/2 cawan santan
  • 1/4 cawan minyak
  • 2 cawan air
  • 4 helai daun limau purut
  • 1 ekor ikan haruan - dipotong fillet
  • Gula
  • Garam
  • Jus limau

Cara-cara :
  • Masak bahan pes kari hijau dalam minyak dan santan hingga garing dan pecah minyak.
  • Masukkan air, daun limau purut dan cili padi.
  • Biar mendidih.
  • Tambah gula, garam dan jus limau secukup rasa.
  • Masukkan ikan dan reneh hingga masak.
  • Hidangkan dengan halia dan bawang putih goreng.

No comments:

Post a Comment