Tuesday, November 29, 2011

Puding Roti dan Arca Beetroot - Chef Johari



    BAHAN-BAHAN PUDING ROTI:
  • 1 ½ buku Roti Ciabatta (dipotong dadu berukuran 1 inci)
  • 2 batang Jumbo Sosej (dipotong dadu berukuran suku inci)
  • 2 labu Bawang Besar (dimayang)
  • ½ cawan Daun Bawang Halus (dihiris halus)
  • 1/3 sudu teh Biji Buah Pala (disagat)
  • 200g Keju “Cheddar” (diparut)
  • ½ cawan Minyak Neuvida
  • 4 biji Telur
  • 600ml Susu
  • Secukup rasa Garam
  • Secukup rasa Lada
    BAHAN-BAHAN ARCA BEETROOT:
  • 500g Beetroot
  • 250g Bawang merah besar (dipotong dadu yang kecil)
  • 1 cawan Cuka Epal
  • 1 cawan Gula
  • ½ sudu makan Biji Ketumbar
  • ½ sudu makan Biji Sawi
  • ½ sudu teh “Allspice” berry (ditumbuk)
  • ½ sudu makan Garam Laut
  • Secukup rasa Lada
      CARA-CARA PENYEDIAAN PUDING ROTI:
    • Masukkan roti ‘ciabatta’ yang telah dipotong dadu dengan berukuran 1 inci ke dalam mangkuk besar dan ketepikan.
    • Di dalam mangkuk yang lain, pecahkan 4 biji telur, campurkan susu dan parutan buah pala. Pukul bahan-bahan tersebut sehingga sebati. Tambahkan sedikit garam dan lada, secukup rasa.
    • Kemudian, campurkan adunan yang telah dipukul tadi ke dalam mangkuk yang berisi roti ‘ciabatta’.
    • Rendam roti ‘cabiatta’ tersebut bersama-sama bahan adunan tadi sehingga ia meresap ke dalam roti ‘ciabatta’, menjadikan roti ‘ciabatta’ kembang.
    • Sementara itu, panaskan kuali dan goreng bawang besar yang telah dimayang hingga ia menjadi keperangan. Sesudah itu, masukkan bawang tersebut ke dalam mangkuk berisi roti ‘ciabatta’.
    • Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan minyak neuvida dan goreng jumbo sosej yang telah dipotong dadu selama lebih kurang 1 minit. Masukkan sosej yang telah di goreng tadi ke dalam mangkuk yang berisi roti ‘ciabatta’.
    • Masukkan sekali daun bawang halus ke dalam mangkuk tersebut dan gaul semua bahan-bahan tersebut sehingga rata.
    • Kemudian, ambil loyang dan sapu minyak neuvida disekeliling loyang sehingga rata. Tuangkan adunan roti ‘ciabatta’ yang telah kembang tadi, ke dalam loyang dan disudahi dengan parutan keju ‘cheddar’ di atas adunan tadi.
    • Bakar adunan tersebut selama 20 minit atau sehingga masak. Apabila sudah siap, keluarkan puding roti tersebut dan biarkan ia sejuk.
      CARA-CARA PENYEDIAAN ARCA BEETROOT:
    • Rebuskan 'beetroot' sehingga empuk. Kemudian kupaskan ia dibawah saluran air yang mengalir.
    • Sesudah selesai, 'beetroot' tersebut dicincang kasar, dan masukkan ia ke dalam periuk.
    • Campurkan bawang merah besar, cuka epal, gula, ‘allspice’ berry dan lada, gaulkan kesemua bahan-bahan tersebut sehingga rata dan masakkan ia di atas api sederhana sehingga ia menjadi pekat.
    • Keluarkan arca 'beetroot' yang sudah dimasak ke dalam mangkuk dan simpan ia didalam peti sejuk.

    Untuk hidangan:
    Potong puding roti ke dalam bentuk kepingan dan letakkan di atas pinggan dan hidangkan bersama acar beetroot.

No comments:

Post a Comment