Sunday, November 20, 2011

Udang Berasmara Di Gunung Suhun - Danial


Bahan-bahan :

  • 100gm Udang Harimau
  • 4 ketul Kaki Ayam
  • 50gm Mee Suhun
  • 1/2batang Jagung
  • 1 mangkuk kecil Minyak Neuvida
  • 50gm Bawang Kuning
  • 4 ulas Bawang Putih
  • 1 batang Lobak Merah
  • 2 ketul Ubi
  • 1 mangkuk kecil Mayonis
  • 2 sudu Serbuk Cili
  • 1 biji Lemon



Cara-cara :

  • Kupaskan kulit udang dan perap dengan serbuk cili, lada sulah, garam dengan sedikit jus lemon dan biarkan selama 15 minit.
  • Kemudian rebuskan ubi dan jagung sehingga lembut dan masukkan ke dalam mangkuk dan leyekkan. Masukkan sedikit mayo dan gaul semuanya.
  • Rendamkan mee suhun terlebih dahulu kemudian potong lobak halus-halus dan panjang-panjang.
  • Rebuskan kaki ayam dengan kulit udang di dalam air untuk mendapatkan rebusan.
  • Setelah air rebusan menjadi warna perang tapiskan, kemudian masukkan semula ke dalam pot dan panaskan.
  • Kemudian masukkan lobak halus dan mee suhun kemudian masak selama 1 minit.
  • Tapiskan danmasukkan garam serta lada sulah secukup rasa.
  • Grilkan udang yang telah diperap di atas pan selama 5 minit dan dihidang.
  • Untuk sos, masukkan jus lemon, bawang putih, bawang kuning, garam dan minyak neuvida. Tumiskan sebentar dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment