Tuesday, November 29, 2011

French Toast Dengan Pic Rendidih & Curd Lemon Ubi Bit - Ezani


Bahan-bahan Pic Rendidih :
  • 1 biji Buah Pic (belah separuh dan keluarkan biji)
  • 3 cawan Air
  • 3/4 cawan Gula
  • 2 batang Kulit Kayu Manis
  • 2 kuntum Bunga Lawang
  • 1 biji Lemon (parut kulit)

Bahan-bahan Curd Lemon Ubi Bit :
  • 1 biji Ubi Bit
  • 3 biji Kuning Telur
  • 4 sudu besar Gula
  • 2 biji lemon (ambil jusnya)

Bahan-bahan French Toast :
  • 1 buku Roti Ciabatta (dipotong kiub)
  • 2 cawan Krim
  • 2 biji Telur
  • 2 sudu besar Gula Icing

Cara-cara Penyediaan Pic Rendidih :
  • Didihkan semua bahan kecuali buah pic untuk membuat sirap.
  • Perlahankan api dan masukkan buah pic. Masak perlahan-lahan sehingga lembut tapi tidak hancur.
  • Apabila sudah masak, keluarkan pic, kupas kulitnya.
  • Didihkan sirap rebusan sehingga pekat.

Cara-cara Penyediaan Curd Lemon Ubi Bit :
  • Kupaskan dan parutkan ubi bit.
  • Masak dengan sedikit air hingga lembut.
  • Masukkan gula. Kisarkan dengan sedikit air sehingga halus.
  • Pukulkan kuning telur, gula dan jus lemon hingga sebati.
  • Masukkan ubi bit yang dikisar dan masak perlahan-lahan hingga pekat.
  • Tapiskan.

Cara-cara Penyediaan French Toast :
  • Pukul hingga sebati.
  • Celup kiub roti, masak dalam sedikit mentega cair sehingga keperangan.
  • Hidangkan.

No comments:

Post a Comment