Nasi Briyani 1 Malaysia - Chef Riz
Bahan-bahan :
- 500g Beras Basmathi (direndam air 40 minit)
- 400ml Stok Ayam
- 200ml Susu Sejat
- 1\2 ekor ayam (dibersihkan)
- 2 sudu besar Rempah Briyani
- 60g minyak Sapi
- 60ml minyak New Vida
- 5 Cengkih
- 6 Buah Pelaga
- 4 Bunga Lawang
- 2 Kulit Kayu Manis
- 2 labu Bawang Besar (dihiris)
- 5 ulas Bawang Berah (dihiris)
- 4 ulas Bawang Putih (dihiris)
- 4cm Halia (dititik)
- 2 Batang Serai (dititik)
- 4 Daun Pandan (disiat & disimpul)
- 2 Biji Tomato (dicincang)
- 2 Sudu kecil Koma-Koma (direndam)
- 2 sudu besar air panas
- 60 ml Air Mawar
- 1\2 cawan Kismis Campuran
- 1\2 cawan Badam (dipanggang)
- 1 cawan Bawang Goreng
- 1\2 cawan Dadih Asli
- 1\2 biji Lemon (diambil kulit dan jusnya)
- Sedikit Daun Ketumbar
- Segengam kecil Daun Pudina
- Sedikit Daun Pisang
- Garam secukup rasa
Hidangan :
- 1 sajian Kuzi Sendi kambing & Kofta Kambing.
- 1 sajian Udang panggang berempah.
- Papadam.
- Raitha 'espuma'.
Cara-cara :
- Masukan dadih asli, rempah briyani, bawang goreng, bawang putih, halia, dan daun ketumbar, garan serta parutan lemon ke dalam pengisar makanan. Kisar hingga sebati.
- Panaskan minyak sapi dalam kuali. Ratakan ayam dengan garam dan lada hitam. Layurkan ayam diatas kuali hingga kuning keemasan tetapi hanya 3 suku masak. Alihkan kedalam pinggan,sapukan dengan pes rempah.
- Panaskan minyak sapi didalam periuk,tumis rempah 4 sekawan dan daun pandan hingga wangi, masukan bawang besar, merah, bawang putih dan halia.
- Goreng hingga kuning keemasan, kemudian masukan badam dan kismis dan buah tomato.
- Masukan beras dan kacau rata,kemudian tuangkan air rebusan dan susu.Tambahkan garam secukup rasa.
- Masak dengan api sederhana sambil dikacau hingga nasi menyerap hampir semua air dan mula kering.
- Renjiskan nasi dengan air mawar dan air koma-koma.
- Susunkan ayam diatas nasi, kemudian taburkan dengan daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng.
- Tutupkan dengan daun pisang, dan kemudian tudung periuk.
- Masak selama 25 minit lagi.
- Apabila nasi telah masak, hidangkan bersama lauk ayam Briyani dan sajian sampingan yang lain.
No comments:
Post a Comment