Tuesday, November 15, 2011

Nasi Briyani 1 Malaysia - Chef Riz


Bahan-bahan :
  • 500g Beras Basmathi (direndam air 40 minit)
  • 400ml Stok Ayam
  • 200ml Susu Sejat
  • 1\2 ekor ayam (dibersihkan)
  • 2 sudu besar Rempah Briyani
  • 60g minyak Sapi
  • 60ml minyak New Vida
  • 5 Cengkih
  • 6 Buah Pelaga
  • 4 Bunga Lawang
  • 2 Kulit Kayu Manis
  • 2 labu Bawang Besar (dihiris)
  • 5 ulas Bawang Berah (dihiris)
  • 4 ulas Bawang Putih (dihiris)
  • 4cm Halia (dititik)
  • 2 Batang Serai (dititik)
  • 4 Daun Pandan (disiat & disimpul)
  • 2 Biji Tomato (dicincang)
  • 2 Sudu kecil Koma-Koma (direndam)
  • 2 sudu besar air panas
  • 60 ml Air Mawar
  • 1\2 cawan Kismis Campuran
  • 1\2 cawan Badam (dipanggang)
  • 1 cawan Bawang Goreng
  • 1\2 cawan Dadih Asli
  • 1\2 biji Lemon (diambil kulit dan jusnya)
  • Sedikit Daun Ketumbar
  • Segengam kecil Daun Pudina
  • Sedikit Daun Pisang
  • Garam secukup rasa
Hidangan :
  • 1 sajian Kuzi Sendi kambing & Kofta Kambing.
  • 1 sajian Udang panggang berempah.
  • Papadam.
  • Raitha 'espuma'.
Cara-cara :
  • Masukan dadih asli, rempah briyani, bawang goreng, bawang putih, halia, dan daun ketumbar, garan serta parutan lemon ke dalam pengisar makanan. Kisar hingga sebati.
  • Panaskan minyak sapi dalam kuali. Ratakan ayam dengan garam dan lada hitam. Layurkan ayam diatas kuali hingga kuning keemasan tetapi hanya 3 suku masak. Alihkan kedalam pinggan,sapukan dengan pes rempah.
  • Panaskan minyak sapi didalam periuk,tumis rempah 4 sekawan dan daun pandan hingga wangi, masukan bawang besar, merah, bawang putih dan halia.
  • Goreng hingga kuning keemasan, kemudian masukan badam dan kismis dan buah tomato.
  • Masukan beras dan kacau rata,kemudian tuangkan air rebusan dan susu.Tambahkan garam secukup rasa.
  • Masak dengan api sederhana sambil dikacau hingga nasi menyerap hampir semua air dan mula kering.
  • Renjiskan nasi dengan air mawar dan air koma-koma.
  • Susunkan ayam diatas nasi, kemudian taburkan dengan daun pudina, daun ketumbar dan bawang goreng.
  • Tutupkan dengan daun pisang, dan kemudian tudung periuk.
  • Masak selama 25 minit lagi.
  • Apabila nasi telah masak, hidangkan bersama lauk ayam Briyani dan sajian sampingan yang lain.

No comments:

Post a Comment