Friday, November 25, 2011

Gulungan Kus Kus dan Sos Kastard Durian - Ezani


Bahan-bahan Gulungan Durian :
  • 3 helai filo pastri
  • 100gm mentega dicairkan
  • 1 cawan kus kus
  • 3 ulas durian - ambil isinya
  • Sebiji kuning telur
  • 2 sudu besar krim
  • 3 sudu besar gula

Bahan-bahan Kastard Durian :
  • 5 biji telur kuning
  • Gula
  • Krim
  • Durian (isi dan biji)

Cara-cara Penyediaan Gulungan Durian :
  • Tuangkan air mendidih di dalam bekas mengandungi kus kus, tutup dan biar masak.
  • Gaulkan kus kus, isi durian, kuning telur, krim dan gula.
  • Sapukan mentega cair pada lapisan filo, lipat dua.
  • Letakkan kus kus atas filo dan gulung filo pastri kepada bentuk jejari.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180’c selama 10-15 minit.

Cara-cara Penyediaan Kastard Durian :
  • Panaskan krim dan isi durian sehingga rasa durian meresap.
  • Pukul kuning telur bersama gula sehingga sebati.
  • Tuangkan krim panas ke dalam campuran telur dan kacau.
  • Masak di atas air mendidih (daun marie/ double boiler).
  • Kacau sehingga pekat.
  • Tapiskan dan hidang dengan gulungan kus kus.

No comments:

Post a Comment