Tuesday, November 29, 2011

Paella Valenciana - Chef Zubir



    BAHAN-BAHAN:
  • 400g Beras (Calrose atau California)
  • 160g Udang Harimau (dibuang kulit tengah)
  • 200g Ayam (dipotong kepingan kecil)
  • 100g Sotong (dihiris)
  • 100g Sosej Ayam (dihiris)
  • 120g Lala
  • 120g Kupang
  • 20g Bawang Putih (dicincang halus)
  • 20g Bawang Putih (dimayang)
  • 40g Bawang Besar (dimayang)
  • 80g Lada Benggala Merah (dihiris nipis)
  • 80g Lada Benggala Kuning (dihiris nipis)
  • 80g Lada Benggala Hijau (dihiris nipis)
  • 5g Cili Padi (dihiris nipis)
  • 50g Kacang Hijau (green peas)
  • 5g Daun Parsli (dicincang halus)
  • 1g Bunga Saffron
  • 2biji Buah Tomato Segar (dipotong dadu)
  • 200g Coulis Buah Tomato
  • 800ml Air Rebusan Ayam
  • 150ml Minyak Neuvida
  • Garam dan Lada Sulah
  • 1 biji Buah Limau
      CARA-CARA PENYEDIAAN:
    • Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bawang putih, bawang besar, lada benggala hingga naik bau.
    • Masukkan bunga saffron, coulis tomato dan air rebusan ayam.
    • Masak di atas api sederhana dan biarkan beberapa ketika.
    • Panaskan minyak didalam kuali leper paella. Masukkan bawang putih yang dicincang halus bersama daun parsli, cili padi, ayam, sotong, sosej dan lala.
    • Masukkan coulis tomato, buah tomato dan beras. Kemudian kacau bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
    • Tuangkan air rebusan ayam kedalam campuran beras, sedikit demi sedikit sambil menggaul hingga beras menyerap air rebusan.
    • Kemudian perlahankan api dan ulangi proses ini hingga nasi hamper 90% masak.
    • Masukkan garam dan lada secukup rasa, udang, kepah dan kacang hijau.
    • Pindahkan ke dalam ketuhar hingga nasi masak sepenuhnya.

    Hiasan:
    Potong buah limau kepada bentuk “wedges” dan letakkan di atas nasi paella bersama daun parsli.

No comments:

Post a Comment