Friday, November 25, 2011

Durian Kastard Bersama Betik dan Badam - Amita


Bahan-bahan :
  • 2 ulas isi durian
  • 2 biji kuning telur
  • 1 biji putih telur
  • 4 biji buah pelaga - diketuk
  • 40gm gula
  • 300ml krim
  • 1 biji buah betik – dipotong kecil
  • 3 biji badam - digoreng kering dan dicampurkan sedikit minyak dan gula
  • Garam secukup rasa

Cara-cara :
  • Campurkan isi durian, kuning telur, putih telur, buah pelaga, gula dan krim di dalam mangkuk kaca yang tahan suhu panas.
  • Masak campuran di dalam mangkuk tersebut di atas air yang mendidih sehingga pekat - gunakan teknik mengukus (ketika mengukus, elakkan mangkuk tersebut menyentuh air yang sedang mendidih).
  • Tuangkan campuran ke dalam acuan dan kukus dengan api kecil selama 10-15 minit atau sehingga bahagian tengah campuran sudah tidak cair lagi.
  • Perisakan betik dengan sedikit garam.
  • Letakkan badam bersama-sama dengan betik.

No comments:

Post a Comment