Tuesday, November 29, 2011

Botak Ikan Haruan dan Nasi - Imelda


Bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan haruan - dipotong setebal dua jari sebanyak empat hiris
  • 5 biji bawang merah - dikisar kasar
  • 1/2 labu bawang putih - dikisar kasar
  • 6 tangkai cili kering - dikisar kasar
  • 2 inci halia - dikisar kasar
  • 2 inci kunyit hidup - dikisar kasar
  • 1 batang cili merah hidup - dikisar kasar
  • 7 helai daun limau purut - dimayang
  • 3 helai daun kunyit - dimayang
  • 2 batang serai - dimayang
  • 4 sudu kerisik
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Nasi putih

Cara-cara :
  • Bersihkan ikan dan gaul dengan sedikit garam dan lemon.
  • Gaulkan bahan-bahan dikisar kasar tadi bersama bahan-bahan yang telah dimayang halus.
  • Gaul hingga sebati.
  • Perahkan lemon pada kesemua bahan yang telah digaul dan tambah garam secukup rasa.
  • Perapkan ikan dengan kesemua bahan tadi dan balut dengan daun kunyit. Biar seketika.
  • Balut bungkusan ikan dengan aluminium foil dan bakar atas kuali hingga masak.
  • Hidangkan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment