Wednesday, November 16, 2011

Burger Sayur - Chef Johari


Bahan-bahan :
  • Kacang Pis Hijau - 1 cawan
  • Kacang Kuda - 1 cawan
  • Kacang Dal Kuning (Yellow Lentil) - 1 cawan
  • Bawang Merah (dicincang) - 3 sudu besar
  • Daun Pasli Segar (dicincang) - 2 sudu besar
  • Daun Sup (dicincang) - 2 sudu besar
  • Daun Ketumbar Segar (dicincang) - 2 sudu besar
  • Lada ‘Cayenne’
  • Kentang ‘Idaho’ - 3 biji
  • Cendawan ‘Potobello’ - 6 biji
  • Tomato (dicincang) - 2 biji
  • Telur - 3 biji
  • Minyak Neuvida
  • Bawang Putih - 2 ulas
  • Bawang Besar - 1 biji
  • Cuka ‘Malt’ - 2 sudu besar
  • Cili (dicincang halus) - 3 biji
  • Jus Tomato - ½ cawan
  • Dadih Asli - 1 cawan
  • Timun (dipotong dadu) - 1 biji
  • Lemon - 1 biji
  • Timun Jepun Kuning - 1 biji
  • Timun Jepung Hijau - 1 biji
  • Madu - 3 sudu besar
  • ‘Mustard’ - 2 sudu kecil
  • Salad Campuran
  • Biji Jintan Putih (ditumbuk)
  • Biji Ketumbar
  • Garam dan Lada Sulah
  • Tepung Gandum
  • Tepung Beras
Cara-cara Penyediaan 'Vegy-Patty' :
  • Rebuskan ubi sekali dengan kulitnya sehingg empuk. Letakkan sedikit garam ke dalam.
  • Sejukkan ubi dan buangkan kulitnya. Bahagikan 3 ubi tersebut kepada 3 mangkuk berbeza.
  • Mangkuk pertama, letakkan kacang kuda. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan daun ketumbar dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
  • Mangkuk kedua, letakkan Kacang Pis Hijau. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan daun sup dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
  • Mangkuk ketiga, letakkan kacang dal. Letakkan garam dan lada hitam. Masukkan Daun Pasli dan 1 sudu bawang merah yang dipotong. Gaul sehingga rata dan pecahkan 1 telur ke dalam mangkuk.
  • Tips: Pastikan adunan pejal. Jika adunan lembik tambahkan ubi untuk pejalkan adunan
  • Bentukkan ketiga-tiga adunan sehingga menjadi bebola. Lenyek sehingga menjadi ‘Patty’. Tebal ½ inci dan diameter 2 inci.
  • Panaskan kuali dan tuangkan minyak sedikit.-(Pastikan api perlahan supaya patty masak)
  • Masukkan ‘Patties’ ke dalam kualidan masakkan patty selama 2 minit untuk setiap permukaan.
  • Angkatkan ‘Patties’ dan biarkan ketepi.
  • Terus masukkan cendawan Portobello ke dalam kuali dan gorengkan sekejap.
  • Angkat cendawan yang digoreng tadi dan masukkan ke dalam ketuhar selama 5 minit.
Cara-cara Penyediaan Sos :
  • Sos pertama: Campurkan tomato, bawang besar, Cuka ‘Malt’, cili dan jus tomato ke dalam periuk. - (Pastikan api perlahan supaya sos masak)
  • Sos kedua: Masukkan Dadih Asli, timun yang dipotong dadu, garam, lada dan perahkan sedikit lemon ke dalam mangkuk. Kacau sehingga sebati.
  • Sos ketiga:Campurkan ‘mustard’ dan madu ke dalam mangkuk. Tuangkan sedikit minyak neuvida ke dalam sos.
Cara-cara Penyediaan Salad :

Perahkan sedikit lemon ke dalam salad campuran. Tuangkan sedikit minyak neuvida dan garam. Gaul sehingga sekata.

Hidangan Sampingan :
  • Potongkan Timun Jepun kuning dan hijau secara memanjang (batonnet cut).
  • Salutkan Timun Jepun dengan tepung gandung dan tepung beras. Kemudin debu kan dengan tepung biasa.
  • Seterusnya goreng Timun Jepun sehingga ranggup.

No comments:

Post a Comment