- Serbuk kunyit
 - Garam dan gula
 - Filet mignon
 - Tali (untuk mengikat filet mignon)
 
Bahan-bahan Kuah Percik :
- Cili Kering
 - Serai
 - Bawang Merah Besar
 - Bawang Putih
 - Serbuk Kunyit
 - Santan
 
Bahan-bahan Air Asam :
- Tomato
 - Cili Merah
 - Cili Padi
 - Ketumbar
 - Bawang Merah
 - Stok Udang
 - Air Asam
 - Limau
 
Bahan-bahan Nasi Putih :
- Beras Jasmine
 - Serai
 - Halia
 
Bahan-bahan Salsa :
- Potong tomato ceri menjadi dua.
 - Hiris bawang kecil dan cili padi.
 - Koyak daun ketumbar ke serpihan kecil
 
Cara-cara Penyediaan Tenderloin :
- Trim filet mignon dari bahagian batang pinang yang lain hingga cantik dan bulat.
 - Ikat dengan tali supaya bahagiannya kekal bulat dan cantik masa memasak.
 - Perapkan seluruh filet mignon dengan kunyit, garam dan gula, selama 1 jam.
 - Goreng dengan sekejap (sear) semua bahagian filet hingga perang dengan suhu yang panas di atas kuali menggoreng.
 - Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 100 darjah celcius selama 45 minit hingga 1 jam.
 
Cara-cara Penyediaan
- Kisarkan semua bahan hingga amat halus dengan air.
 - Reneh atas pot untuk selama 1 jam supaya semua bahan jadi lembut.
 - Letakkan gula dan garam secukup rasa.
 
Cara-cara Penyediaan Air Asam :
- Kisar tomato, cili merah, cili padi, ketumbar dan bawang merah, dengan jus limau dan air asam.
 - Tambahkan gula, garam dan jus limau mengikut cita rasa anda.
 
Cara-cara Penyediaan Nasi Putih :
- Tanak nasi dengan serai dan halia.
 
Cara-cara Penyediaan Salsa :
Semasa menghidang, toskan bersama bahan dengan sedikit air asam dan lobak atas pinggan.
Pasukan Merah: Ezani (Ketua Kumpulan), Imelda, Amita, Zuraidah, Felix, Saiful, Wahidan, Raymond, Nik Michael,Danial

No comments:
Post a Comment