Tuesday, November 29, 2011

Sup Haruan Ala Thai Bersama Udon - Amita


Bahan-bahan Sup Haruan :
  • 1 ekor Ikan Haruan - dibahagi kepada kepala dan tulang ikan (isi ikan dipotong menjadi kepingan halus)
  • 3 batang Serai - dititik
  • Bunga Kantan - dihiris halus sehingga mendapat 1 sudu besar
  • 3 biji Limau Nipis
  • 3 biji Cili Padi
  • 2 kelopak Kobis Bunga - dipotong menjadi kepingan kecil
  • 3 batang Kacang Panjang - dipotong
  • 1/2 batang Lobak Merah - dipotong
  • 2 biji Cendawan Putih - dihiris nipis
  • Garam secukup rasa

Bahan-bahan Mee Udon :
  • 100gm Tepung Gandum
  • 2 sudu Besar Minyak
  • 1/2 sudu Kecil Garam
  • Air secukupnya untuk membentuk doh

Cara-cara Penyediaan Sup Haruan :
  • Sediakan stok ikan dengan merebus kepala ikan dan tulang ikan bersama-sama dengan serai, lengkuas, bunga kantan dan cili padi.
  • Tapiskan stok ikan dan masukkan lengkuas, kobis bunga, kacang panjang, lobak merah dan cendawan putih.
  • Masak semua sehingga separuh masak dan masukkan isi ikan dan mee udon.
  • Hidangkan sup apabila ikan dan udon sudah masak.

Cara-cara Penyediaan Mee Udon :
  • Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan uli campuran sehingga rata.
  • Biar adunan berehat kira-kira 15 minit.
  • Uli adunan kepada kepingan yang nipis.
  • Kemudian lipat dan potong dengan pisau kepada bentuk udon.

No comments:

Post a Comment