Sunday, November 20, 2011

Umai Udang Sri Kenyalang - Imelda


Bahan-bahan :

  • 7 ekor Udang
  • 4 biji Lemon
  • 1 ulas Bawang Besar
  • 3 batang Cili Merah
  • 3 batang Cili Padi
  • 1 batang Jagung (diparut)
  • 3 inci Halia (dikisar)
  • Sedikit Daun Ketumbar
  • Sedikit Daun Salad
  • Sedikit Minyak Neuvida
  • Sedikit Mee Suhun



Cara-cara :

  • Bersihkan udang dan celur dalam air panas selama 30 saat dan rendam di dalam jus lemon selama 15 minit.
  • Kisar sebahagian halia, cili padi, cili merah, bawang besar hingga halus dan masakkan udang yang sudah direndam dengan jus. Biar dan gaul hingga sebati.
  • Cincang halus bawang besar, cili padi dan cili merah.
  • Jagung dicelur hingga masak.
  • Gaul semua bahan cincang dan masukkan udang tadi.
  • Masukkan minyak dan lemon dan pukul hingga menjadi vinegrette dan gaul sekali dengan bahan udang tadi, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Goreng mee suhun hingga garing dan letakkan di atas.
  • Hias salad di atas mee suhun yang sudah digoreng dan susunkan udang di atas salad.

No comments:

Post a Comment