Tuesday, November 29, 2011

Breakfast Platter - Felix


Bahan-bahan Beetroot Fondue :
  • ½ cawan Mentega
  • ½ cawan Air
  • Daun Parsli seggenggam (dipotong)
  • Garam dan Lada Hitam secukup rasa
  • 1 biji Ubi Bit (bersaiz sederhana dipotong dadu)

Bahan-bahan Poached Egg :
  • 1 biji Telur
  • ½ cawan Cuka
  • 1 cawan Air

Bahan-bahan Melba Toast :
  • 1 keping Roti Focaccia/Ciabatta
  • Mentega

Bahan-bahan Sup Pic :
  • 1 biji Buah Pic (dipotong dadu)
  • ½ jus Limau
  • ½ cawan Gula

Bahan-bahan Sosej Panggang :
  • Sosej
  • Garam

Bahan-bahan Sos Hollandaise :
  • 1 cawan Mentega
  • ½ biji Limau (ambil jusnya)
  • Garam
  • 1 sudu Daun Parsli (dihiris)
  • 1 biji Kuning Telur

Cara-cara Penyediaan Beetroot Fondue :
  • Campurkan kesemua bahan di dalam periuk.
  • Reneh dengan api perlahan hingga ubi bit masak, lebih kurang 45 minit.

Cara-cara Penyediaan Poached Egg :
  • Panaskan cuka dan air dalam periuk yang kecil
  • Taburkan sedikit garam
  • Buka telur dan masukkan ke dalam cawan/mangkuk kecil
  • Perlahan-lahan rendamkan telur ke dalam air cuka dan bentukkan putih telur supaya melekat dengan kuning telur dan telur membentuk bola
  • Biarkan ia mereneh selama 3-4 minit. Bila sudah cukup masak, keluarkan telur
  • Rendamkan telur rebus di dalam air ais supaya proses memasak dapat dihentikan

Cara-cara Penyediaan Melba Toast :
  • Potong roti ke saiz berikut : 10cm (P) x 4cm(L) x 1cm(T).
  • Sapu mentega yang dicairkan ke atas roti dan masukkan ke dalam ketuhar.
  • Bakar dengan suhu 250’c sehingga roti itu garing.

Cara-cara Penyediaan Sup Pic :

  • Masukkan semua bahan ke dalam satu mangkuk besi .
  • Tutup mangkuk besi dengan pembalut plastik.
  • Letak mangkuk atas periuk yang ½ penuh dengan air.
  • Buka api perlahan dan biar 1 jam.

Cara-cara Penyediaan Sosej Panggang :
  • Potong sosej kepada kepingan 1 inci.
  • Taburkan sedikit garam atas sosej.
  • Panggang di atas kuali leper sehingga kulit sosej bakar warna menjadi kuning keemasan.

Cara-cara Penyediaan Sos Hollandaise :
  • Cairkan mentega dalam periuk kecil dan biarkan dengan api kecil hingga mentega cair bertukar warna dan pecah minyak.
  • Tapiskan mentega cair untuk mengasingkan protein dari lemaknya.
  • Pukul kuning telur atas double boiler sedikit, buka api dan secara perlahan tuang mentega cair sedikit demi sedikit ke dalam double boiler sambil memukul kuning telur untuk membentuk emulsi.
  • Letak jus limau dan garam secukup rasa.
  • Masukkan daun parsli.

No comments:

Post a Comment