Sunday, November 20, 2011

Udang Merantau Bersarang Di Darat - Brian


Bahan-bahan A :
  • 1 tongkol Jagung (diasingkan dari batang)
  • Bawang Kuning Besar
  • ½ biji Lada Bengala (dicincang)
  • ½ biji Lada Bengala (dipotong kiub)
  • Gula
  • Cuka

Bahan-bahan B :
  • 1 tongkol Jagung (diasingkan dari batang)
  • Bawang Kuning Besar
  • ½ biji Lada Bengala (dicincang)
  • ½ biji Lada Bengala (dipotong kiub)
  • Gula
  • Cuka

Bahan-bahan C :
  • 1 sudu Stok Ayam
  • 2 cawan Air
  • 4 kaki Ayam
  • Daun dan Akar Ketumbar
  • Kepala Udang
  • Bawang Kuning
  • Batang Jagung

Bahan-bahan D :
  • Lada Benggala
  • Air rebusan dari Bahan-bahan C
  • Minyak Neuvida
  • Bawang Kuning
  • Cuka

Cara-cara :
  • Campurkan bahan-bahan A dan biarkan mereneh sehingga mencapai tekstur seperti chutney yang diingini.
  • Campurkan semua bahan-bahan C dan biarkan mereneh.
  • Campurkan serbuk roti, daun ketumbar (bahan-bahan B), lada dan garam. Celupkan udang ke dalam telur dan kemudian salutkannya dengan campuran serbuk roti.
  • Gorengkan dalam minyak panas sehingga masak.
  • Gorengkan mee suhun dan letakkannya di atas pinggan.
  • Letakkan semua bahan-bahan D dalam mesin pengisar dan kisarkan sehingga mendapat konsistensi yang diingin.
  • Masukkan jagung ke atas mee suhun dan kemudian letakkan udang goreng di atasnya.
  • Hidangkan dengan sos(langkah 5) dan sup hasil renehan bahan-bahan C.

No comments:

Post a Comment