Friday, November 25, 2011

Baklava Mangga dan Sos Kastard - Kumpulan Merah


Bahan-bahan Baklava Mangga :
  • Mangga (separuh dikisar lalu separuh dipotong dadu)
  • Gula secukup rasa
  • Krim
  • Kuning telur

Bahan-bahan Gulungan Pastri Filo :
  • Pastri Filo
  • Mentega cair

Bahan-bahan Sos Kastard :

  • Gula
  • Kuning telur
  • Krim
  • Kulit Oren

Cara-cara Penyediaan Baklava Mangga :
  • Campurkan semua bahan di atas.

Cara-cara Penyediaan Gulungan Pastri Filo :
  • Sapukan mentega cair pada filo pastry dan lapikkan. Letakkan inti dan gulungkan menjadi bentuk jejari. Bakar dalam oven 180 darjah celcius selama 15 minit.

Cara-cara Penyediaan Sos Kastard :
  • Pukul sehingga sebati: Gula, Kuning telur, Krim, Kulit Oren
  • Panaskan, tuang ke dalam adunan telur. Kacaukan dan masak atas air mereneh perlahan-lahan sehingga sos pekat sedikit.

Hidangan :

Tuang sos kastard di pinggan hidangan dan letakkan baklava mangga.

Pasukan Merah: Ezani (Ketua Kumpulan), Imelda, Amita, Zuraidah, Felix, Saiful, Wahidan, Raymond, Nik Michael,Danial

No comments:

Post a Comment