Tuesday, November 15, 2011

Sup Kerapu Halia dan Congee - Imelda


Bahan-bahan :
  • 1 ekor - ‘Fillet’ Ikan kerapu
  • 4 inci - Halia (dihiris kasar)
  • 1 ulas - Bawang putih (ditumbuk kasar)
  • Buah kundur (dipotong kecil)
  • 1 genggam - Fungus
  • 5 biji - Cendawan shitake
  • 1 pek - Taufu lembut
  • 3 biji - Rebung jeruk
  • 3 sudu - Lobak jeruk
  • 1 cawan - Beras
  • 3 sudu - Kicap cair
  • Air
  • Secukup rasa - Garam
Cara-cara :
  • Rendam beras bersama air dan sedikit minyak dan masak hingga menjadi bubur.
  • Pada masa yang sama, rendam cendawan hingga kembang.
  • Panaskan periuk bersama air dan renehkan halia dan bawang putih.
  • Masukkan cendawan yang telah kembang, fungus, buah kundur dan taufu. Rebus hingga mendidih.
  • Kemudian, masukkan ikan dan tutup periuk selama 5 minit.
  • Hiriskan lobak merah dan hias di atas congee.
  • Hidangkan congee bersama sup kerapu halia.

No comments:

Post a Comment